top of page

"ZAL DEZE KEUZE MIJN LEVENSKRACHT VERSTERKEN OF ZAL ZE ME BEROVEN VAN MIJN ENERGIE?"


Onze levenskracht is de sleutel tot onze overleving.

Zonder die kracht, houden we op te bestaan. Onze levenskracht, die de Chinezen CHI noemen, de Japanners KI, en de Ayurveda PRANA, wordt omschreven als de vitale energie die leven in ons lichaam blaast.

Onze levenskracht is de bewaker van onze geest, ons lichaam en onze ziel. Door onze vraag van vandaag te stellen:


'Zal deze keuze mijn levenskracht versterken of zal ze me beroven van mijn energie?'


kunnen we zien of de keuze die we op het punt staan te maken, onze levenskracht zal versterken en ons zal ondersteunen om onze innerlijke vlam, sterk en levendig, brandend te houden of ons zal beroven van onze vitale energie. We hebben allemaal een keuze, en met elke handeling ‘voeden of verhongeren’ we onze levenskracht.

Deze vraag herinnert ons er onmiddellijk aan dat elke keuze, beslissing en handeling die we stellen een impact heeft op ons diepste zelf EN ons gevoel van welzijn.


De meesten van ons beschouwen onze levenskracht als vanzelfsprekend. We gaan onbewust door het leven met de gedachte dat we onsterfelijk zijn, nemen onze gezondheid voor lief en negeren de behoeften van ons lichaam. Maar op de momenten dat we volledig wakker zijn, kunnen we niet anders dan het grote geschenk dat ons geschonken is; het geschenk van het leven, te voelen en te waarderen. Als ieder van ons zich ervan bewust zou zijn hoe kostbaar onze levenskracht is, zouden we ervoor zorgen zoals we voor een pasgeborene zouden zorgen.

Als we ons bewust zijn van de kostbaarheid van het leven, gaan we onze dagen door met respect voor het feit dat onze levenskracht gevoed en gekoesterd moet worden.


Elke dag staan we voor een veelheid aan keuzes. We beslissen wat we zullen eten, hoeveel rust en beweging we ons lichaam zullen geven, en in welk tempo we onze dagelijkse bezigheden zullen verrichten. Elke keuze die we maken draagt bij aan onze levenskracht of berooft ons van onze vitaliteit. In wezen zijn we ofwel aan het groeien of aan het sterven, aan het groeien of aan het inkrimpen.


Het is zo gemakkelijk om te vergeten dat ons lichaam een delicaat geschenk is - een tijdelijke thuis voor onze ziel. Het is meestal alleen in tijden van pijn dat we ons bewust worden van de vergankelijkheid van het leven. Wanneer onze levenskracht wordt bedreigd, kijken we wanhopig naar de buitenwereld om onze verloren vitaliteit terug te winnen.
Maar als we, deze vraag, in gedachten houden bij het plannen van onze dagen, zullen we zien dat we in feite ontelbare mogelijkheden hebben om onze levenskracht aan te vullen.
In de buurt van mensen en plaatsen zijn waar we van houden en dingen doen die ons diepe voldoening geven, tijd nemen om de gebeurtenissen in ons leven te verwerken, het minder druk hebben, de waarheid zeggen, veel lachen, goed eten, regelmatig bewegen, lange gesprekken voeren met degenen van wie we houden…

Dit zijn enkele van de beste manieren om onze vitaliteit te voeden.

Onze levenskracht bloeit onmiddellijk wanneer we volledig betrokken zijn bij het huidige moment.


Het stellen van deze ‘Rake Vraag’ stelt ons in staat om alle energie op te vangen die op elk moment voor ons beschikbaar is. Het daagt ons uit om te kijken naar de keuzes die we elke dag maken om te zien of ze onze ‘interne vlam’, onze CHI voeden of uitputten. We kunnen geen keuzes maken die onze vlam verzwakken en dan verwachten dat ons vuur zal oplaaien.


Onze levenskracht is onze verbinding met onze passie en onze vitaliteit. Als die helder brandt, hebben we de energie, de kracht en het vertrouwen om onze dagelijkse verplichtingen na te komen en onze dromen om te zetten in realiteit.

Als onze levenskracht sterk is, stralen we de schittering van onze ware aard uit.


Lieve lezer, hoe voeden –jij en ik- onze CHI, in deze hectische tijden, in een gek draaiende wereld? Voeden en koesteren wij onze levenskracht of krijgt onze levensvlam te weinig zuurstof? Aan ons om over deze vraag te reflecteren zodat we ‘bewuste’ keuzes kunnen maken.Infospirator41 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

2 Comments


Aanstekelijke illustratie ook 😄

Like

Ooooooooh zoooooooo juist !!!!!

Geweldig voor mij, om deze nu, op dit moment, te lezen te krijgen...

Like
bottom of page