top of page

Over

Riet Lenaerts

"The secret of life is to fall seven times and to get up eight times."
De cirkel is rond

25 jaar ben ik nu coach, 15 jaar sjamaan. Als Sjamaancoach begeleid ik mensen die op één of andere manier voelen dat ze vastzitten of die voelen dat er 'iets' in hun leven niet klopt, om terug bij hun ‘Personal Power’ te komen, in hun eigen kracht en hun eigen Licht. Zodat ze vandaar hun weg zelf verder kunnen zetten naar de volgende stap op hun weg, hun pad, hun groei.

Mijn eigen pad kronkelde langs vele boeiende wegen en bracht me tot tal van leermeesters  die allen hielpen te worden wie ik nu ben, in m'n volle kracht en volle licht:

Expert in vrede brengen

Als kind was het één van mijn favoriete spelletjes om mijn poppen in een cirkel te zetten, met ook de juf erbij. Ik speelde de expert die erbij werd geroepen om de juf, die een probleem had, te helpen om weer peis en vree te brengen in de groep. 50 jaar later is dit effectief het werk dat ik doe. 'Vrede' brengen in mensen of groepen door ze te verbinden met hun eigen kracht en licht.

De weg hier naartoe verliep echter via heel wat omwegen. Er passeerden verschillende jobs de revue: actrice, docent Nederlands voor anderstalige bedrijfsleiders, lerares woord en toneel, productieleider bij het commerciële tv-net, enz... In al deze jobs was er één opvallende constante: behalve mijn job, deed ik evenveel coachingswerk. Toen had het nog niet die naam, maar steeds draaide het om mijn liefde voor mensen, om heldere communicatie, en om het versterken van persoonlijk leiderschap. Na al deze ervaringen, en de feedback die ik hierover bleef krijgen, kwam er een moment dat ik me begon af te vragen waarom ik mijn talent - mensen in hun kracht brengen - zo graag wilde verbergen achter een andere job.

Van undercover coach naar voltijds coach

Dit inzicht zorgde voor een sabbatical die welgeteld veertien dagen duurde. Ik besloot te stoppen met me weg te steken achter veilige en vooral ‘erkende’ beroepen en ik schreef me in voor een opleiding Toegepaste Psychologie en NLP. Na 3 jaar studeren ging ik aan de slag als in-company coach om mijn verworven kennis toe te passen. Een leerrijke tijd waarin mijn capaciteiten als coach met rasse schreden vooruit gingen. Maar niks is zo gevaarlijk en monddood makend voor een coach als op de payroll van een bedrijf te staan. Zeker als je zoals ik, vrijheid van spreken, verandering, en het principe van 'I have to do it my way' hoog in het vaandel draagt. De volgende stap diende zich aan: ‘zelfstandige coach’ met een eigen praktijk aan huis.

Pionier in coaching met paarden

Hoe goed mijn coachings ook liepen, de diepgaande langdurige verandering die ik nastreefde, kon ik niet altijd realiseren. Ik ervoer NLP als krachtig hulpmiddel met uitstekende technieken om inzichten te bereiken, maar bleef aanlopen tegen de 'mentale' grenzen ervan. Dit bracht een nieuwe zoektocht op gang die leidde tot een meer holistische visie, waarin ook andere dimensies zoals het fysieke, emotionele en spirituele een plek kregen.

Paarden speelden in deze evolutie een belangrijke rol. Het werken met paarden staat los van modellen, stoffige lokalen, en klassieke cursusboekjes. Paarden openen een wereld van verwondering, verrassing en authenticiteit. De vaak ontroerende ontmoetingen met paarden blijven mensen dikwijls een leven lang bij. Ik leerde de taal van de paarden te her-talen naar de context van werk en leven, en introduceerde als één van de eersten in België het coachen met paarden in bedrijven. 

Sjamaancoach

Sjamanisme betekende een volgende verdieping van mijn pad als coach. Na een stage in Mexico met nagual Don Luis Molinar, kwam mijn vrouwelijke leraar Innerlijk Sjamanisme, Ria Font Freide, op mijn pad. Zij wijdde mij gedurende zeven jaar lang in en is ook nu nog met me verbonden. Ik leerde kijken, kijken, kijken,.. tot ik kon ’zien’ in de zichtbare én de onzichtbare wereld. Dit via de kennis van krachtdieren en gidsen. Ik kreeg inzicht in de impact van de energetische lagen van het lichaam en leerde hoe sjamanisme een diepe impact en verandering teweegbrengt op al deze lagen samen. Ik ervoer levendig dat als mensen met hun hoofd, hart, buik en spirit op één lijn komen, er diepgaande veranderingen kunnen ontstaan. En, misschien wel de allergrootste verdienste van mijn leraar: zij hield me er steevast aan dat alles wat ik leerde, toepasbaar moest zijn in mijn achterkeukentje, voor mijn gemeenschap. Precies wat ik nu ook aan mijn sjamanenleerlingen en aan jou wil leren.

 

Ik hoop jou op een dag te ontmoeten!

Riet Lenaerts

Image by Emma Gossett

"Je maakt daardoor een goede aansluiting met 'doeners' en met jong geweld' maar tegelijkertijd kan je ook hoger bewustzijn of groei op dat niveau heel down to earth maken.''

 

Katrien Rommens

(Team Coach - Facilitator - Space Keeper - Critical Friend at Mikondo)

bottom of page