top of page

WAT IS JOUW RELATIE TOT JE KEUZES?

Volwassenheid haalt ons in, en de ontnuchterende realiteit dringt zich aan ons op: de dag waar we op hebben gewacht zal niet als bij toverslag komen. Onze dagen van vandaag zijn gebaseerd op de keuzes die we gisteren hebben gemaakt, en op de keuzes die we drie dagen geleden, drie maanden geleden en drie jaar geleden hebben gemaakt.

We komen niet in de schulden door één keuze. We komen niet dertig ongewenste kilo's aan door een paar slechte keuzes. En onze relaties vallen meestal niet van de ene op de andere dag uit elkaar door één slechte beslissing. We zijn waar we zijn door herhaaldelijke onbewuste of ongezonde keuzes die we dag na dag, na dag hebben gemaakt en die hebben geleid tot de realiteit waarin we ons bevinden.

Als we willen begrijpen waarom en hoe we onze huidige realiteit hebben gecreëerd, hoeven we alleen maar te kijken naar de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt. Onderzoek van onze huidige omstandigheden zal ons laten zien dat we zijn gekomen waar we zijn als gevolg van beslissingen die we gisteren en de dagen daarvoor hebben genomen.


Op dezelfde manier, als we willen weten hoe ons leven er in de toekomst uit zal zien, moeten we de keuzes die we vandaag maken onderzoeken. Misschien hebben we nooit op deze manier over ons leven nagedacht. Maar het is een feit dat onze toekomst wordt bepaald door de keuzes die we op dit moment maken.


Waarom besteden de meesten van ons dan zo weinig tijd aan het werkelijk nadenken over onze keuzes? Waarom kijken we vaak niet naar beide kanten voordat we verder gaan en overwegen we nooit al onze opties en hun gevolgen? ‘Ons leven’ is geen dobbelspel, slecht geluk, of de schuld van onze ouders, echtgenoot, of baas.

Inherent aan dit feit is zowel goed nieuws als slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat wij alleen verantwoordelijk zijn voor de toestand van ons leven. Het zeer goede nieuws is dat wij en wij alleen de macht hebben om ons leven te veranderen, en we kunnen daar op elk moment voor kiezen.

Het is eigenlijk heel eenvoudig: als we willen dat ons leven anders wordt, hoeven we alleen maar andere keuzes te maken.


De meesten van ons blijven dezelfde keuzes maken uit gewoonte, comfort, angst of luiheid en vragen zich dan af waarom we geen andere resultaten krijgen. De waarheid is dat we zo druk bezig zijn het leven te ‘over-leven’ dat we ons niet eens realiseren dat onze keuzes en acties zich niet vertalen in onze hoop en dromen. We worden te veel afgeleid door het "doen" van ons dagelijks leven, dus nemen we de gemakkelijkste, meest gebruikelijke route of de weg van de minste weerstand, zelfs als die ons ergens brengt waar we eigenlijk niet heen willen. Velen van ons strompelen elke dag door, met te doen wat we kunnen, zonder het bewustzijn en de hulpmiddelen die we nodig hebben om de loop van ons leven te veranderen. Dan schrikken we als we wakker worden en ontdekken dat we al jaren naar dezelfde doelen en verlangens toewerken en nog steeds niet zijn waar we in ons leven zouden willen zijn.


De meesten van ons hebben de relatie tussen onze keuzes, onze daden en hun resultaten uit het oog verloren. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor onze huidige stand van zaken, worden we meesters in het toewijzen van de schuld, doen alsof alles de schuld is van iemand anders wanneer ons leven niet de wonderen blijken te zijn die we willen, dat ze zijn. We kunnen zelfs met de vinger naar anderen wijzen in plaats van te kijken naar de keuzes die we zelf hebben gemaakt en die ons precies hebben gebracht waar we nu zijn. Zonder ons bewust te worden van onze keuzes, kunnen we niet anders dan de patronen van ons verleden herhalen.


Als we onze doelen willen bereiken en het leven willen creëren dat we wensen, zullen we nieuwe keuzes moeten maken die ons tot nieuwe acties zullen leiden.


‘Als we doen wat we altijd al gedaan hebben, zullen we krijgen wat we altijd al gekregen hebben.’


Beste lezer, hoe verhoud jij je vandaag, tot de keuzes die je maakt voor morgen?
zondag 14 februari 2021

Keuze, deel 2

Met dank aan mijn inspirators Debbie Ford, Sandra Ingerman en José StevensInfospirator


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page