top of page

WAAROM LACHEN EEN REVOLUTIONAIRE KRACHT IS.

Een vriendin vertelde me dat ze het lastig had met haar zus omdat die altijd grapjes over haar maakte waarmee zij niet kon lachen.

Ze vroeg zich af of zij dan zo ‘humor-loos’ was, of alles veel te letterlijk nam. Meestal zei haar zus meteen na het grapje, dat het maar een beetje gekscheren was, om te lachen… en dat er verder niks achter zat.


Ik vond de uitspraak van mijn vriendin bijzonder interessant, want eigenlijk durfde haar zus haar op dingen wijzen, via de haar, wellicht best aanvoelende methode: ‘de lach’. En toch zal wat ze, op die manier, zei haar ook wel ter harte gegaan zijn.

Maar mijn vriendin concludeerde dat het ‘gemeen’ was om dat te doen en dat het bovendien echt wel het omgekeerde was van ‘liefdevol’.

Toen ik verder doorvroeg ontdekten we dat ze eigenlijk niet echt wist wat dan de boodschap was die haar zus probeerde over te brengen. Ze ging vaak meteen in een emotie van boosheid, van onrecht aangedaan, van tekort gedaan… en kon zich daardoor niet openen voor de, misschien wel, waardevolle boodschap.

Weet je, het is al eeuwen zo dat humor één van de krachtigste werktuigen ter wereld is. Dat was trouwens de reden dat de kerk, op een bepaald ogenblik, humor wilde verbieden. Als je het boek: ‘The Name of the Rose’ hebt gelezen, dan weet je dat. Het is echt onvoorstelbaar.


‘De lach’ heeft voor mij, een zeer bijzondere, haast magische eigenschap. Komieken bijvoorbeeld creëren als het ware, een nieuwe plek, een nieuw kader: Een soort ‘ontspannen’ omgeving.

Die plek lijkt niet echt, niet gevaarlijk, integendeel je wil weten wat ze op die plek meemaken. Het is zoals bij het schrijven van een verhaal. Het is nooit volledig de waarheid, het is een verhaal en dus niet de realiteit.

De realiteit blijft bij jou als toeschouwer en wat op de scène gebeurt, wordt gespeeld. Daar gebeurt wat ‘verzonnen’ is, dat is ongevaarlijk.


Maar precies in die denkbeeldige ruimte, gebruik je, als publiek, ook geen ‘filter’, omdat het een moment van ontspanning is.

Je bent bereid om te kijken, om te luisteren, om niet meteen te reageren of in de weerstand te gaan. En in die momenten van ontspanning, ontvouwen zich de meest mooie momenten van waarheid.

Het zijn de momenten die je geloofsovertuigingen en je conditioneringen raken. Dat is wat iedere Stand-Up Comedian, komische acteur, actrice, scenarist, filmmaker cartoonist doet, wat alle artiesten doen.


Zij zijn het die vaak ‘de zaadjes’ aanreiken voor de toekomstige transformatie van de wereld. Wanneer Molière, (we zijn tenslotte in Frankrijk), de spot drijft met de Franse koningen, gierigaards of ingebeelde zieken, dan benoemt hij zeer on-aanraakbare of kwetsbare onderwerpen en de lach laat toe dat het publiek die waarheden kan laten binnenkomen.

Je hoort me hier nu niet zeggen dat dat altijd zo is, maar hoeveel zaadjes van vrijheid en transformatie zijn er niet, op die manier, geboren… vanuit de lach?


Daarom ben ikzelf, meer dan ongeduldig, om onze acteurs, onze dansers, mimespelers, kunstenaars terug op de planken, in de zalen of op straten te zien. Want het is daar waar wij, vandaag nood aan hebben: aan hun verfijnde intuïtie die in staat is om ons het onbegrijpbare, het onvoorstelbare, het onaanvaardbare te laten zien en horen in verband met onze huidige conditioneringen. Het is die ‘lach-spiegel van de realiteit’, die ons opnieuw kan toelaten te ‘zien’ en te evolueren.


En om nog even terug te komen op de zus van mijn vriendin. Vermoedelijk is het haar manier, om via de lach en de humor, haar zus dingen duidelijk te maken zonder haar te willen kwetsen. Maar mijn vriendin voelt, door de humor heen, dat het waar is omdat zij ‘verbonden’ is met de vibratie van haar zus. Dus…


‘Als we kunnen horen en zien wat er gezegd en getoond wordt, onder en achter de lach… hoe groot is dan het cadeau en hoe klein de zwakheid van de boodschapper?’


Misschien toch ook nog boeiend om te weten over de lach, zijn deze kleine extraatjes die ikzelf te weten kwam… maar die -jou en mij- lieve lezer, wellicht niet verbazen. Wat me wèl verrast is dat ik, dit wetende, er niet meer gebruik van maak.


Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag.

Volwassenen lachen maar 20 keer per dag. Uit studies blijkt dat mensen steeds minder ruimte laten om te lachen: 19 minuten in 1939,

6 minuten in 1983 en minder dan een minuut vandaag.

Deze cijfers zijn verrassend, vooral weet je dat 7% van de Fransen beweert helemaal niet te lachen, neen echt?. De tendens is wereldwijd dezelfde. De redenen zijn moeilijk te verklaren, ook al leiden stressvolle levensritmes en onbuigzame sociale conventies tot een veralgemeende sociale druk (beroepsloopbaan, concurrentie, prestaties, enz.).

Volgens artsen zou 10 tot 15 minuten lachen per dag helpen om een goede gezondheid te behouden.


Maar lachen is nog goed voor meer…


Pijn.

Door afleiding en vermindering van spierspanning, kan lachen inwerken op pijn. Het verhoogt de productie van catecholamines, ontstekings-remmende stoffen met antidepressieve eigenschappen die werken als een natuurlijke morfine.


Spijsvertering.

Lachen is een natuurlijke manier om constipatie te bestrijden omdat het buikgymnastiek veroorzaakt die een goede regulatie van de darmtransit bevordert. De maag en de darmen trekken samen, wat het verterings-proces verbetert. Functiestoornissen zoals een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, astma, longinfecties of hoofdpijn, verminderen, dankzij de oxygenatie van het bloed.


Het immuunsysteem.

Bij het lachen zijn de ademhalingswisselingen 3 keer zo belangrijk als in normale toestand. Het lichaam vult zo zijn zuurstofreserves aan.


Slaap.

Door spanning weg te nemen, ontspant lachen ons en maakt het ons gemakkelijker om in slaap te vallen. Een goed middel tegen slapeloosheid!


Stress.

Het middenrif wordt geactiveerd en de ademhaling wordt gereguleerd wanneer we lachen. Zo kunnen spanningen gemakkelijker worden afgevoerd. Lachen ontspant dankzij het gevoel van gezelligheid en humor dat het teweegbrengt.


Energie.

Lachen beïnvloedt onze stemming, waardoor we ons gelukkig en energiek voelen. Dit kan zijn weerslag hebben op onze geestelijke gezondheid. Door te lachen maakt het lichaam endorfines los die een antidepressieve en anxiolytische werking hebben.


Is dit geen mooi ‘gratis’ tegengewicht, zonder al te veel negatieve bijwerkingen dat ons wordt aangereikt?

Een mens zou, in deze dagen, haast veergeten hoe groot zijn eigen speelgoedbak is.


 


Zondag 18 april 2021

Met dank aan de kracht van het sjamanenveld, de kracht van de lach, de mensen die zinvolle onderzoeken in het licht brengen, mijn vriendin die me tot deze blog bracht.

Geniet er deze week van.Sjamaan-coach-infospirator

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page