Ik heb al een tijdje niets meer verteld over wat onze plek: ‘Pech de Bertrand’,
in Frankrijk te bieden heeft.
Naast de verhuur van de gîte ‘Le Cèdre‘, ‘Coaching-Vakantie’-formules voor individuen en koppels, gebaseerd op sjamanisme, natuur en grondwerk met de paarden, organiseren wij ook ‘Vision Quests’ en de nieuwe formule: SOLO IN DE NATUUR. Deze nieuwe formule sluit aan bij de klassieke Indiaanse Vision Quest, maar heeft minder strenge regels.
Een SOLO IN DE NATUUR kan zowel gebeuren in groep als, in koppel, als individueel.
Al sinds mensenheugenis zoeken mensen de natuur op om alleen te zijn, te observeren, te luisteren en de wegen van de natuur te leren om hun eigen overleving en kracht te vergroten. Ze zochten doelbewust naar tijd alleen in de natuur omdat ze deze tijd alleen doorbrengen een ervaring van onschatbare waarde vonden. Taoïstische, boeddhistische en hindoeïstische kluizenaars vonden geïsoleerde grotten waar zij jarenlang hun meditatievaardigheden ontwikkelden om hun bewustzijn te vergroten en te verruimen. En ook sjamanen uit vele continenten zochten de afzondering op in de vorm van voettochten en visionaire zoektochten,
om hun krachten te vergroten en speciale bovennatuurlijke vermogens te ontwikkelen. De bekende Indiaanse visionaire zoektocht: ‘Vision Quest’,
is een voorbeeld van ceremoniële tijd alleen, gewijd aan het zoeken naar innerlijke kennis en leiding van de geestenwereld.
Heiligen en mystici uit alle religies staan evenzeer bekend om hun lange verblijven in de natuur, afgezonderd van de dagelijkse beslommeringen. Sommige van de grootste spirituele leraren aller tijden hebben hun ervaring verdiept door dergelijke intense solotijd, zoals Jezus' veertig dagen en veertig nachten in de woestijn en Siddhartha Gautama die vele dagen en nachten alleen onder de Bodhiboom zat. Mohammed bracht jaren in retraite door met mediteren, evenals vele christelijke heiligen. In feite kan men gerust stellen dat een ware spirituele leider die nooit alleen in de natuur verbleef, eerder uitzondering dan regel is.
Wat is er dan zo waardevol aan solotijd dat de meest gevorderde leraren en denkers in de wereldgeschiedenis inspireert om er zoveel van hun tijd in te steken?
Tijd alleen in de natuur is goud waard als het gaat om verlichting van de dagelijkse sleur van stressvolle omstandigheden op het werk. Maar verlichting van werkstress is lang niet het enige voordeel dat tijd alleen in de natuur biedt.
Meer dan ooit worden mensen geconfronteerd met enorme uitdagingen en vragen die nooit eerder zijn gesteld door degenen die hen zijn voorgegaan. Maar al te vaak proberen onze leiders de huidige uitdagingen op te lossen met oude strategieën en oplossingen, een weg die leidt tot slechte, zo niet rampzalige, gevolgen. Wat zo hard nodig is, is tijd voor jezelf onder bijzondere omstandigheden. Niet zomaar tijd voor jezelf, maar tijd voor jezelf in de natuur om de batterijen weer op te laden voor de uitdagingen die voor ons liggen.
De mystici en sjamanen van vroeger gingen naar de natuur omdat zij wisten dat de enige manier om op te laden was, zich te verbinden met iets dat krachtiger was dan zijzelf.
Wat is een betere manier om je op te laden dan een paar dagen en nachten op een bergtop of onder een boom te gaan zitten? Zij wisten dat een deel van die natuurlijke kracht kon worden verzameld en opgeslagen met behulp van speciale technieken en later kon worden toegepast op hun actieve inspanningen.
Er is geen reden waarom een leider van een bedrijf of organisatie niet soortgelijke technieken zou kunnen leren en toepassen om de hernieuwde vitaliteit uit solo-tijd op te laden, te verzamelen, op te slaan en toe te passen.
FAQ
Wat is het verschil tussen backpacken, kamperen en vakantie vieren in de buitenlucht en een echte solo?
In een echte solo zijn er geen ‘uiterlijke’ afleidingen, dat wil zeggen, niets om de kracht van de ervaring te lekken of te helpen ontladen. Voorafgaand aan en tijdens de solo is er een allesbepalende uitgesproken intentie, een meeslepende focus om door te breken en kracht en helderheid te verzamelen. Deze focus, deze intentie, maakt alle verschil van de wereld en onderscheidt ‘de tijd alleen’, van een gewone vakantie. In feite is een solo allesbehalve een vakantie en moet daarom worden beschouwd als onderdeel van ‘een werkstrategie’.
Hoewel een intentie en solotijd in een natuurlijke omgeving eigenlijk al voldoende zijn om heel veel te bereiken, zijn er nog andere belangrijke toevoegingen aan een solo die de effectiviteit ervan enorm vergroten.
Ten eerste kan een deelnemer tijdens een solo een reeks krachtige oude oefeningen doen die speciaal ontworpen zijn om oude patronen te doorbreken, vitaliteit te verzamelen en op te slaan, en visievorming te bevorderen.
Ten tweede ligt er een grote kracht in het doen van een solo onder deskundige begeleiding die toeziet op de ervaring van meerdere mensen die solo's doen in de nabijheid. Dit geeft een zekere mate van veiligheid aan de ervaring en een gevoel van gemeenschap, ook al wordt de tijd in afzondering doorgebracht. Na de solo kan de groep samenkomen om hun ervaringen te delen en te integreren, wat een veel groter algemeen inzicht en leerproces oplevert. Dit kan natuurlijk ook zo met een persoonlijke begeleiding, waar je je ervaringen nadien deelt met de begeleiding.
Wat gebeurt er tijdens een solo?
Het voordeel van een natuursolo is dat hij kan worden aangepast aan een groot aantal verschillende behoeften en eisen. Een solo kan worden gepland met eenvoudig maar voldoende voedsel, water, kleding, een slaapzak en matje, en zelfs een tent, als de omstandigheden dat toelaten. Iemand kan ervoor kiezen al dan niet een tent mee te nemen, al dan niet een zaklamp en ga zo maar door. Er zijn geen harde en strenge regels zoals bij een traditionele Indiaanse Vision Quest.
In het algemeen wordt de deelnemer tijdens een solo aangemoedigd om binnen een cirkel te blijven met een straal van 2,5 tot 3 meter, op een aangewezen plaats. Mobiele telefoons, tablets, boeken en al dit soort externe afleidingen worden achterwege gelaten.
Wat zijn de uitdagingen van de solo?
1. Verveling. Veel mensen zijn verslaafd geraakt aan stress en hebben het moeilijk om een omgeving te ervaren die buitengewoon vredig kan zijn.
2. Bezorgdheid over veiligheid, vooral voor vrouwen. Tussentijdse checkpoints van de begeleiding, verhoogt de veiligheidsfactor.
3. Seizoensgebonden insecten kunnen de solist in de bescherming van zijn tent drijven, waardoor hij/zij nieuwe ervaringen opdoet over omgaan met dat wat is.
4. Koude, hitte, regen en andere natuurverschijnselen zorgen voor ergernis, maar brengen de communicatie en de samenwerking met de natuur terug op gang.
5. Jezelf ‘kwetsbaar’ durven ont-moeten in je twijfel, je angst, je verwarring, je waarheid.
Wat zijn de voordelen?
Spirituele vernieuwing, ontspanning, groter gevoel van doelgerichtheid, helderheid in concentratie, visie en intentie, hernieuwd gevoel van betekenis, grotere vitaliteit, inspiratie voor projecten en werk, meer gedisciplineerd, vindingrijk, productief en positief, groter probleemoplossend vermogen en -bovenal- een beter contact met wie je bent, waar je goed in bent en wat je hier komt doen.
Hoeveel tijd moet ik uittrekken?
Voor een SOLO IN DE NATUUR, ben je vier dagen ter plekke voor voorbereiding, de
SOLO IN DE NATUUR, en de aanzet van integratie van de solo in je dagelijkse leven.
Data kunnen per vraag worden afgesproken.
Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, stuur me dan gerust een mailtje.
Wil je weten over welke plek we het hebben als we zeggen:
‘Pech de Bertrand’ in ‘Lot et Garonne’, Aquitaine en/of wil je ook wat meer weten over wie wij, als begeleiders, zijn?
Dan geeft de website sjamaancoach.be, hierover meer informatie en de nodige foto’s.
Wij zijn alvast klaar om jou te ‘ont-moeten’.
Warme groet,
Riet en Jos
Keigoed !!! ik heb er alvast een heerlijke herinnering aan over gehouden 😍