top of page

RUSTIGE SLAAP

"Het laatste toevluchtsoord van de slapeloosheid is een gevoel van superioriteit ten opzichte van de slapende wereld."

-Leonard Cohen


Insomnia*, maakte me altijd van streek. Ik wist wel dat er planetair het één en ander bezig was wat onze energie behoorlijk kon beïnvloeden, ik was op de hoogte van de invloed die de maan EN de zonnestormen konden hebben op ons slaappatroon. Ik behoedde mezelf voor zware maaltijden laat in de avond en ik voedde me zeker niet met horrorfilms en te veel Iphone voor ik ging slapen. Ik wist ook dat hoe ouder men werd, hoe minder slaap men nodig had… wist dat ik geen slaapapneu had, geen last had van een jetlag en bovendien geen medicijnen nam.


Maar … Ik zou moeite hebben om in slaap te vallen, en dan midden in de nacht wakker worden, boos en angstig om niet genoeg rust te krijgen. Ik wist gewoon dat ik 's morgens moe en kribbig zou zijn. Deze negatieve energie voedt zich met zichzelf, en ik had meer en meer slapeloze nachten. Ik zat gevangen in mijn negatieve gedachten over slapeloosheid.


Toen ik, in mijn leven, begon te werken met o.a. ‘positieve affirmaties’, richtte ik mijn positieve energie op ongeveer alle domeinen van mijn leven, maar ik vergat compleet om dezelfde principes toe te passen op mijn slaapgewoonten. Duh! Na ongeveer de duizendste keer zag ik pas wat ik mezelf aandeed. GEDACHTEN ZIJN KRACHTEN. Ik wist dat als ik mijn gedachten kon veranderen, ik ook mijn slaap kon veranderen.Ik begon positieve affirmaties neer te schrijven over mijn

‘rustgevende slaap’. De volgende nacht werd ik om 3 uur 's nachts wakker en glimlachte ik naar mezelf. Nu was mijn kans om het positieve denken in praktijk te brengen. Ik besloot dat als ik wakker was, het niet voor niets moest zijn. Ik besefte wel dat ik bezig was met een project dat me best wat stress bezorgde, dus mijn eerste actie was om pen en papier te halen en de reden van de stress op te schrijven, en alle mogelijke oplossingen die ik kon bedenken om de knelpunten in het project op te lossen,ook al waren sommige ideeën, in mijn perceptie, te gek of niet realiseerbaar, , toch schreef ik ze op. Vervolgens zei ik tegen mezelf dat het niet uitmaakt hoeveel of hoe weinig slaap ik die nacht kreeg, het zou genoeg zijn, en ik zou me uitgerust, alert en vol energie voelen in de ochtend.


Misschien had ik voorheen tegen mezelf gezegd dat ik acht bergen slaap nodig had toen mijn lichaam niet eens zo veel nodig had.

Ik besefte dat niet ‘IK’ de leiding moest proberen te krijgen over mijn slaap, maar misschien wel juist mijn nood, aan precies die controle en superioriteit, diende los te laten en mijn vertrouwen volledig aan mijn lichaam moest geven.

Mijn lichaam zou gewoon de leiding moeten hebben - als ik sliep, zou het zijn omdat ik slaap nodig had, en als ik niet sliep, zou het zijn omdat ik alle slaap had gekregen die ik nodig had. Ik pakte een boek op en las tot ik slaperig werd, het licht uit deed en weer ging slapen. In de ochtend werd ik helemaal ok. wakker. Ik weet niet meer hoeveel echte uren slaap ik die nacht heb gehad, maar ik heb gemerkt dat het in ieder geval niet zo erg is als mijn houding ten opzichte van het boek dat ik las.


Soms, heel zelden, heb ik tien uur slaap, meestal krijg ik acht uur slaap en voel ik me ‘s morgens OK, en soms krijg ik maar vier uur slaap, maar ik voel me nog steeds OK! En soms lukt het me weer even allemaal niet en ga ik weer in mijn controle-drang, waardoor ik me de eerste uren van de dag best krakkemikkig voel.


Door te denken dat welke hoeveelheid slaap ik ook krijg, het genoeg is en dat ik me

's morgens uitgerust en energiek zal voelen, ben ik veel minder bang om niet het "juiste" aantal uren te krijgen. ‘Angst’ voor te weinig slaap, zal me geen geld opleveren tijdens de dag, en angst of dubben zal me zeker niet doen slapen.


Slapeloosheid is je kans om vrede, sereniteit, vertrouwen en kalmte te oefenen.

Nadien kan je die kwaliteiten aan je 'wakkere uren' en aan je 'actieve domeinen' in je leven overdragen. Was alles niet met alles verbonden?Wil je mijn affirmatie kennen?


"Ik krijg elke nacht, alle slaap die ik nodig heb, en word elke ochtend fris en energiek wakker!

Mijn lijveke weet wat goed voor mij is.”


Eenentwintig dagen proefperiode.

Geef je het een kans?

 


Zaterdag 9 januari 2020

Met dank aan mijn inspirators Chellie Campbell en Sandra Ingerman.


Infospirator
*Insomnia

Je krijgt de diagnose ‘insomnia’ als je slaapproblemen een negatief effect hebben op je dagelijks functioneren. Doorgaans heb je bij slapeloosheid last van een of meerdere van de drie volgende problemen:

· Je valt pas in slaap nadat je meer dan een uur wakker hebt gelegen.

· Je wordt ‘s nachts regelmatig wakker en hebt moeite met opnieuw in slaap vallen.

· Je bent ‘s ochtends erg vroeg al klaarwakker en valt dan niet meer in slaap.
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comentarios


bottom of page