top of page

KOOP DE ARTISJOK

"Als ik op het punt sta een risico te nemen, denk ik ook aan het nadeel. Als ik er niet aan dood ga, dan versterkt het me en doe ik het." Nancy Sardella

De meesten van jullie weten dat ik in Frankrijk woon en ik heb hier, o.a. geleerd te genieten van de kracht van lavendel en van het kweken en eten van artisjokken die door Franse voorouders in de late 15e-16e eeuw van Klein-Azië onder de naam ‘kardoen’, naar Frankrijk zijn gebracht.

Toen ik op een middag inkopen deed in het locale warenhuisje, mocht ik deze inspirerende scène meemaken die me weer veel leerde over ‘Regaining your Personal Power’.

Ik zag een vrouw van middelbare leeftijd die in de groentenafdeling, ogenschijnlijk geboeid, naar de kleurrijke stand van de artisjokken keek. De vrouw pakte de ene na de andere artisjok van de stapel, en draaide ze, de wenkbrouwen fronsend, in haar handen rond. Toen ze zag dat ik naar haar keek, glimlachte ze wat verontschuldigend en zei:

"Ik weet niet hoe ik deze moet klaarmaken, jij wel?"

Aangezien ze behoren tot mijn favorietjes, deelde ik meteen met haar hoe gezond en veelzijdig de artisjok was en ik gaf haar wat eenvoudige tips over hoe ze de artisjok simpel kon koken en dan, blaadje per blaadje, tot aan het hart in een kruidensalade-dressing kon dopen. En terwijl ik gepassioneerd nog wat extra info gaf over hoe ze de dressing kon maken, schoof er een andere vrouw dichterbij die onze interesse voor ‘de artisjok’ had gemerkt. Ze vertelde ons dat zij de artisjok meestal stoomde om hem vervolgens met gesmolten boter te eten. ‘Délicieux’ vertrouwde ze ons toe.Al snel onstond er een aangroeiend kransje van vrouwen, van alle leeftijden, die verschillende suggesties deden voor –tig manieren om artisjokken klaar te maken.

Zo leerde ik zelfs dat ook Jamie Oliver zijn oog had laten vallen op

‘de artisjok’. Hij suggereert een pasta met artisjok en feta, een artisjok risotto, gevulde artisjok enz… Stilaan begon bij mij het idee te rijpen om eens een zonnig artisjok-feestje te organiseren met alleen maar artisjokbereidingen, een lekker wijntje enz … ‘Tja, toen kon dat nog’, bedenk ik nu toch even in een flits.

Toen ook de verantwoordelijke van de afdeling groenten en fruit ter plekke kwam om te zien wat er precies aan de hand was, kreeg de dame zelfs nog een recept van Artisjokken met Parmezaanse kaas uit de oven. Iemand stelde toen voor dat we al onze recepten zouden doorsturen naar de dame in kwestie zodat ze, rustig zou kunnen uitproberen wat haar favoriete recept was. Iedereen moedigde de vrouw aan om het eens te proberen. De vrouw luisterde en leek te genieten van het gesprek.

Maar hoe onvoorstelbaar groot was mijn verbazing, toen ze uiteindelijk de artisjok, die ze al die tijd in haar hand had gehouden, terug op de stapel zette en zei: "Ja-Maar, ik denk toch dat ik ze niet zal kunnen klaarmaken. Het is te moeilijk".

En zoals ze gekomen was, wandelde ze ook weer weg, richting kassa.

Ik stond paf. Ontgoocheld en geamuseerd tergelijkertijd. Wat een klucht, wat een scène. Of hoe ‘Ja-Maar’ kan leiden tot het niet durven het risico te nemen om één artisjok te kopen.

Ze kostte op dat ogenblik amper 1,26€!" en de dame zag er echt niet uit alsof ze zich dat niet kon permitteren, noch alsof ze nog nooit in een keuken had gestaan.

"Hoe groot kon haar risico zijn?" Waarom koos ze er na zoveel motiverende en inspirerende talk, toch voor om de beperkende weg te kiezen? Misschien was die beperkende weg, door de jaren heen, haar geliefde vaste vriend geworden en hadden wij helpers, klassiekerwijze, iets te snel onze oplossings-kanonnen ingezet?

Hoedanook, ik heb nu toch alvast recepten genoeg om komende zomer mijn artisjok-feestje te organiseren.


 

Beste lezer, STAP VANDAAG EENS BUITEN JE COMFORT ZONE!

Neem een risico … hoe klein ook, om het even welk.

Geniet van nieuwe ervaringen die je leven verrijken.

Je hoeft niet meteen je baan op te geven, de scheiding aan te vragen of naar het buitenland te verhuizen.

Oefen met kleine risico's.

Winkel eens in een ander warenhuis of ga eens bij een andere kruidenier, bakker of beenhouwer.

Rijd via een andere route naar je werk.

Probeer eens een nieuw restaurant.

Begin je maaltijd eens met het dessert.

Bekijk een buitenlandse film met ondertiteling.

Gun jezelf eens een nieuwe haarsnit.

Ga naar een concert. (Covid-proved)

Slaap eens aan de andere kant van het bed.

KOOP EEN ARTISJOK!

Met dank aan de ervaringen die ik mag opdoen in de supermarkt.

Zondag 25 oktober 2020

Infospirator

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page