top of page

‘Instead of buy-buy say bye-bye!’

"Het enige wat je kunt doen in het leven is zijn wie je bent. Sommige mensen zullen van je houden voor wie je bent. De meeste mensen zullen van je houden voor wat je voor hen kunt doen en sommige mensen zullen je helemaal niet leuk vinden."

Rita Mae Brown

Soms, onverwacht, kunnen bepaalde passages in boeken me plots raken. Ze kunnen mijn ogen openen voor mijn eigen blinde vlekken of ze catapulteren me terug naar een tijd toen ik de dingen nog anders aanpakte.

Een van die momenten was een tijd geleden, toen ik een passage terug las in Wayne Dyer's boek 'Your Erroneous Zones', waarin hij ons eraan herinnert dat de helft van de mensen in de wereld je niet leuk zal vinden, en dat je daar niks kunt aan doen.

Simpel, helder, ieder verstandig mens weet dat, so what… en toch,

toch... raakte het me toen ik zwart op wit las:

’Je KUNT daar NIKS aan doen.’

‘Het was een 'Aha' moment dat me EN naar mijn verleden catapulteerde en terzelfdertijd in vraag stelde hoe ik daar vandaag, zoveel jaren later mee omging.

Ik was opgevoed om een goed meisje te zijn, een ‘mensen-pleaser’ die nerveus en ongelukkig werd als iemand haar niet mocht. Ik probeerde er altijd voor te zorgen dat iedereen om me heen gelukkig was en dat ik niemand beledigde met wat ik zei of deed.

Wat een onmogelijke taak! Ik was gedoemd om te mislukken.


Ik was één van die mensen die naar een feestje zou gaan waar negenennegentig van de honderd mensen me misschien aardig vonden, maar ik zou al mijn aandacht richten op die ene persoon die me, (althans in mijn perceptie), niet mocht om te probeerden hem of haar van gedachten te doen veranderenof… een andere piste kon zijn: Jas aan en gekwetst en onbegrepen vroeger vertrekken.


Hoeveel energie en geld gaat er verloren in het leven van mensen die achter andere mensen aanzitten die ze zelf niet eens aardig vinden, in een poging ze gelukkig te maken? Het kan een baas, een klant, een zogenaamde vriend of een familielid zijn. Deze persoon is duidelijk niet één van

‘Jouw Mensen’.

Laat ze gaan! Je zult ze nooit behagen, tevreden stellen, of je kunnen meten met hun visie op hoe jij zou moeten zijn.

Je maakt jezelf gek als je tijd of moeite aan ze besteedt.

Kies jouw ‘tribe’, zoek jouw dolfijnenpod.(groep)

Als iemand me vraagt hoe kan je zo’n pod herkennen, dan zeg ik dat het makkelijk is: Je kent ‘jouw mensen’ omdat je ze leuk vindt - meteen. En zij vinden jou leuk. Luister gewoon naar je instinct, je gevoelens. Je kunt het zien aan de chemie die tussen jullie stroomt, de snelgroeiende interesse in hun ogen, de lichaamstaal die je vertelt dat ze wakker zijn en luisteren. Ze hebben respect en zijn geïnteresseerd in jou en jouw ideeën.

De Anderen hebben 'out of body'-ervaringen om je heen.

Je weet hoe dat gaat: Je praat met ze en hun ogen glimlachen terwijl je ziet, weet en voelt, dat ze mentaal de kamer net hebben verlaten.

Of er komt wat woede naar boven in het gesprek, ze nemen aanstoot aan iets wat je hebt gezegd, of ze zijn het niet eens met je kernwaarden.

Ze denken nooit dat je goed genoeg bent, ze kijken op je neer. Als ze een baas of een klant zijn, zullen ze nooit blij zijn met je prestaties, ze zullen je tot in de kleinste details, toxisch proberen onderuit te halen en ze zullen je niet betalen wat je inhoudelijk en finacieel waard bent, -als ze je al betalen!

Er is een oud Engels gezegde dat ons in zo’n geval dit advies geeft:

Instead of buy-buy say bye-bye!’

Jaren later, heb ik geleerd dat je op het eerder genoemd feestje soms beter meteen op die ene persoon afstapt, want dat hij of zij wel eens ‘spiegelend’ zou kunnen zijn voor eigenschappen die je in jezelf negeert of afkeurt, met andere woorden niet onder ogen durft, kan of wil zien. En in dat geval … kan je, als je niet meteen weer gaat pleasen of wegloopt, best veel leren over jezelf. Het wordt dan als het ware een cadeau … en er kan zelfs, zo heeft de ervaring me geleerd, een diepe levenslange vriendschap uit ontstaan.

Maar, heb je daar geen zin in, dan is het natuurlijk ook een optie om

-te leren genieten- van de andere negenennegentig gasten :-)

Vertel me lezer, hoe evolueerde jij binnen dit thema?

Zaterdag 10 oktober 2020

Infospirator

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page