top of page

HULP! BEN IK PLOTS EEN MONSTER?

We hebben het al gehad over hoe pijn kan versterken als ze gekoppeld wordt aan het gevoel van onrechtvaardigheid. Vandaag, lieve lezer, wil ik het met jou hebben over het schuldgevoel dat verhoogd kan worden als het geconfronteerd wordt, met het systeem van ‘triangulatie’.


Soms, wanneer je een beslissing neemt waarbij je luistert naar je eigen hart, verlangens of noden of wanneer je een natuur hebt die bijvoorbeeld extreem afwijkt van de verwachtingen van je ouders, partner, vrienden of baas…, zit de kans erin dat je in aanraking komt met het systeem van triangulatie. Welnu wat betekent dat schema en vooral, wat veroorzaakt het?


Laten we als voorbeeld, de kindertijd nemen. Als in de kindertijd duidelijk wordt dat de natuur van het kind zeer verschillend is van de verwachtingen die de ouders hebben, kan diegene die de autoriteit heeft ervoor kiezen, vaak uit een gevoel van onmacht, om de

‘triangulatie-tactiek’ te gebruiken. Het kind doet bijvoorbeeld iets stoms en de vader zegt: ‘Dat je een fout maakt dat kan ik verstaan. Ik kan dat aan, maar dat je je moeder doet huilen! DAT kan ik niet aanvaarden!’
Zie je, we komen plots terecht in een schema, waar we niet langer meer praten over een ‘stommiteit’ van een kind, maar over:

JIJ doet BEWUST iemand anders LIJDEN. En zo wordt dat kind plots een ondankbaar monster via de werking van dit schema.

Maar je kan net hetzelfde schema op net dezelfde manier, ook terugvinden in een scheiding. Als één van beide partners wil vertrekken omdat hij of zij voelt dat het koppel niet meer goed voelt. Dan kan je ervan op aan dat de kans groot is dat de andere partij, ook hier uit onmacht, zijn toevlucht zal nemen tot het ‘triangulatie-schema’ en zal zeggen: ‘Ik kan dit containen, maar ben jij je ook bewust van wat je onze kinderen aan het aandoen bent? Wat jouw beslissing betekent voor hun toekomst?’

Op dat moment, praten we niet langer meer over de relatie tussen twee mensen die spaak loopt, maar over: JIJ doet BEWUST onze kinderen LIJDEN. Jij bent de reden van de pijn die zij, door jouw toedoen, zullen hebben. Begrijp je? Je wordt, ongewild, een monster ‘sans pitié’.


En ook op de werkplek kan dit schema naar boven komen. In sommige bedrijven durven medewerkers het nog wel eens aan om verlof, betaald of onbetaald, op te willen nemen. Op die manier willen ze bewust, even uit de mierenketting of de ratrace stappen.

Wel op zo’n ogenblik zou je een scène kunnen meemaken waarin de baas aan zijn medewerker zegt: ‘Natuurlijk begrijp ik dat je moe bent. Ik begrijp dat je bij je gezin wil zijn. Ik snap dat je rust nodig hebt. Ik ben zoals jij! Maar zie jij ook wat je jouw team aandoet? Wat je ons bedrijf aandoet… Begrijp jij dat?’

En plots is het de medewerker die gebruik wil maken van zijn wettelijk recht, die BEWUST een BEDREIGING vormt voor het team en het bedrijf.

Hij is niet iemand die verlof wil opnemen, neen hij is iemand die, BEWUST het bedrijf IN GEVAAR BRENGT en zijn teamleden VERRAADT.


Zie je dit zijn, triangulaties die extreem pijnlijk kunnen zijn om mee te leven. En als je in zo’n val wordt gelokt, observeer dan hoe hartverscheurend dat kan aanvoelen, hoe onterecht bejegend je je voelt, hoe afgewezen, onbegrepen en onmachtig je achter blijft, opgezadeld met alle zonden van Egypte die je absoluut niet kan plaatsen en die geenszins overeenkomen met je initiële intentie.

En dat alles omdat gebruik gemaakt wordt van een strategie die vertrekt van een reëel feit of een reële situatie en wordt omgebogen tot het demoniseren van de ander via een derde partij. Met het gevolg dat die andere achter blijft als beul, als monster, als egoïstisch, als onredelijk, als onverantwoord enz…


Dus, als deze manipulatietactiek wordt gebruikt, waarbij de ene persoon niet rechtstreeks met een andere persoon communiceert, maar in plaats daarvan een derde persoon gebruikt om de communicatie door te geven aan de tweede, waardoor een driehoek wordt gevormd, ‘herken’ dan dat je plots, midden in dit schema bent terecht gekomen. Denk dan, al was het maar één moment, aan deze blog.


Weet dat diegene die op deze manier tegenover je staat, vaak handelt uit onmacht, maar wel met de bewuste keuze, om je via deze toxische manipulatie op andere gedachten te brengen, die passen bij zijn of haar doel, maar in ieder geval niet met jouw initiële intentie.


Weet je, soms kan het leren decoderen van dit schema, ervoor zorgen dat je het gesprek ‘back to basic’ kan brengen, tot de essentie waarover het initieel ging. Op die manier slaag je er misschien in om de situatie te ‘ontgiften’. Interessant om eens na te gaan of dit schema misschien vandaag ook in de wereld speelt?


 


Zaterdag 28 augustus 2021

Met dank aan mijn inspirators uit het Universele Veld van Sjamanisme.


Infospirator


105 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

1 Comment


Willy Veyt
Willy Veyt
Aug 28, 2021

Ja zeker dat we dit ook aandoen aan onze kinderen . We laten toe dat de regering onze kinderen opzadelen met dat schuldgevoel dat ze oma , opa, andere kinderen « besmetten « met bepaalde onnatuurlijke handelingen.

Like
bottom of page