top of page

HOE KAN IK ME COMFORTABELER VOELEN MET VERANDERING?

Verhalen impliceren identificaties, en verwachte levenspatronen. De eerste opdracht is te weten welk personage je speelt, jouw rol in het script. Dit personage waarmee je geïdentificeerd wordt, stond bloot aan intense druk en verwachtingen die vooral door je familie en je cultuur werden aangeleverd. Dit kunnen we’ je persoonlijke en familiale icoon’ noemen. De familie heeft een eigen identiteit, bijvoorbeeld: "Wij zijn de familie die nooit vooruit komt. We werken hard, maar het spel staat vast en we zullen altijd op de lage trede van de ladder staan". "Wij zijn de familie X en wij zijn een stelletje losers waarvan de mannen naar de gevangenis gaan en de vrouwen met al het werk, de opvoeding van de kinderen enz. worden opgezadeld. De vrouwen in deze familie kiezen altijd misbruikers om mee te trouwen". "Wij zijn de Y familie en we zijn opgeleid en verwachten dat al onze leden professionals zijn. Wij kennen de juiste mensen en lijken altijd aan de winnende hand te zijn, hoewel onze vrouwen vaak pillen slikken om de druk aan te kunnen en onze mannen zwaar drinken om de druk aan te kunnen". Je snapt het al, dit zijn familieprogramma's die aan alle nietsvermoedende kinderen worden opgedrongen. Hier is je script. Speel nu je rol.


Maar daarnaast is er het ‘persoonlijke icoon’: "Rebecca is de knappe maar domme. Ze zal goed moeten trouwen." "Thomas is de atleet die ons trots zal maken met zijn prestaties die hij natuurlijk moet leveren, maar hij is lui'. "Jan is de heilige die ons trots zal maken door priester te worden en onze familie respectabel te maken, maar hij heeft een zwervend oog". "Bert is de playboy, geestig en charismatisch, maar niet te vertrouwen". "Anne is de slimste van het stel. Ze zal nooit trouwen, maar ze zal een professional worden". "Cathy is een goede merrie. Ze zal ons veel kleinkinderen schenken". "Arme Job. Hij is niet erg slim. Hij zal met zijn handen moeten werken".

Later zullen deze scripts meer ondertitels krijgen. Karen wordt verkracht en kiest vreselijke mannen uit die haar misbruiken. Ze identificeert zich met het feit dat ze de waardeloze verkrachte is. Nancy heeft incest meegemaakt door haar alcoholistische vader en daarna door haar oom.

Ze identificeert zich met het verhaal dat ze voor het leven geruïneerd is.

Joris raakt betrokken bij gevechten en begint jong te drinken. Hij wordt gearresteerd voor autodiefstal en krijgt een zware gevangenisstraf. Hij identificeert zich met een ex-gevangene en problemen vinden hem overal. Rob werkt hard en is over het algemeen een goede jongen, maar wordt beheerst door zijn moeder. Hij kiest controlerende vrouwen die hem misbruiken en hem eindeloos ontoereikend vinden en geen respect verdienen.Dit zijn allemaal verhalen, identiteiten die zichzelf in stand houden. Ze zijn meestal gebouwd op een solide basis van angst en omdat angst meer angst veroorzaakt, wordt het verhaal profetisch. De angst komt voort uit gedachten, gevoelens en percepties die de verwachtingen van meer van hetzelfde versterken. De identiteit is een idee en ideeën waar de geest zich sterk op concentreert worden werkelijkheid. Deze ideeën worden tot leven gewekt door ons bewustzijn, dat de werkelijkheid vervolgens samenperst tot een klein puntje, een gevangeniscel.


‘Bewustzijn’ heeft een zeer eenvoudige taak en dat is zich

‘bewust te zijn’, van alles, inclusief van zichzelf. De meeste mensen beseffen dit echter niet en dus is hun bewustzijn gericht op objecten, ideeën, percepties, gewaarwordingen die vervolgens met energie worden doordrenkt en zich beginnen te manifesteren.

Met andere woorden, het bewustzijn van de meeste mensen wordt aangewend om een verhaallijn te produceren en dit lijkt dan voor de persoon zijn werkelijkheid te zijn, waar hij zich slaaf van voelt.


Hoe gaat het tot nu toe met jouw verhaal? Werkt het voor jou? Heeft het een opgesloten profetie dat je altijd dezelfde patronen zult herhalen tot je sterft? Is het deprimerend of bevrijdend? Wil je het spel veranderen? Een nieuw script met een open einde? Of wil je zonder script zijn?

Wel, bereid je voor om comfortabel te worden met verandering. Bereid je voor op momenten dat je niet meer weet wie je bent. Misschien zul je je een tijdlang wat verloren voelen. Misschien word je gek en wil je je oude patronen terug? Of misschien zul je je opgelucht voelen door gewoon toe te geven dat je niet meer weet wie en wat je bent, maar dat je ontdekt dat het veel meer is dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Misschien overtreft wie je werkelijk bent wel je stoutste verwachtingen voor dit leven. Kun je je definities, je oude verwachtingen, je angst voor verrassingen, je angst voor verandering loslaten?

Als je dat kunt zul je rijkelijk beloond worden want dat is de weg die de rivier vanaf nu gaat. Makkelijker om stroomafwaarts te zwemmen.

Denk je niet?


 

Zondag 3 oktober 2021.

Met dank aan mijn inspiratoren: Sandra Ingerman, Renee Baribeau en het Universeel veld van Sjamanisme.


Infospirator35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page