top of page

EEN KATALYSATOR OM TE GROEIEN EN TE EVOLUEREN OF OM MEZELF TE VEROOORDELEN?


Onze dromen omzetten in realiteit betekent leren hoe het negatieve te transmuteren en om te zetten in het positieve; Dit is een vitale levensvaardigheid die, wanneer regelmatig beoefend, pijn kan omzetten in vrede en onrust in triomf. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met gebeurtenissen en omstandigheden in ons leven die ons tegenhielden en ons verhinderden om vooruit te komen. We hebben allemaal ontberingen, tragedies en andere tegenslagen meegemaakt die het ons moeilijk hebben gemaakt om de schoonheid en juistheid in alle dingen te zien. Deze gebeurtenissen zijn onvermijdelijk.

Ze maken deel uit van onze menselijke ervaring. Hoewel het, voor ons, niet mogelijk is om ongewenste levenservaringen te voorkomen, is het wel mogelijk om onze emotionele wonden om te zetten in wijsheid en om elke gebeurtenis te gebruiken als een katalysator om ons meer begrip te brengen.


Als mens hebben wij het unieke vermogen om te kiezen hoe wij elke gebeurtenis in ons leven interpreteren en verwerken. Wij zijn allen gezegend met het zeer kostbare geschenk van de vrije wil.

De vrije wil geeft ons de macht om te kiezen hoe wij met onze ervaringen omgaan. De vrije wil stelt ons in staat om de gebeurtenissen in ons leven te gebruiken om te groeien en ons te ontwikkelen of om onszelf te veroordelen.


Deze Rake Vraag:


"Zal ik deze situatie gebruiken als een katalysator om te groeien en te evolueren of zal ik ze gebruiken om mezelf te veroordelen ?"


spoort ons aan om de waarheid te omhelzen dat het leven ons onvermijdelijk een aantal moeilijke ervaringen zal brengen. En die zijn niet altijd onze schuld. Wanneer we op een voorval of gebeurtenis stuiten die pijn, verdriet, verlies of spijt met zich meebrengt, hoeven we deze gevoelens zeker niet te verbergen of te ontkennen. Het is goed om onszelf toe te staan om onze emoties te voelen, te ervaren, onze pijn te (h)erkennen... en dan de beslissing te nemen om deze gebeurtenis te gebruiken om ons leven beter te maken.

We moeten ‘het incident’ zelf onderzoeken en zien hoe we het geïnterpreteerd hebben. Dan kunnen we een nieuw perspectief kiezen.

Onze perspectieven vormen onze werkelijkheid. Een nieuw krachtig perspectief kan daadwerkelijk waarde aan ons leven toevoegen in plaats van ons te beroven van een toekomst vol liefde, waardigheid en gemoedsrust.


Deze Rake Vraag, vraagt ons om te kijken naar wat er met ons gebeurt vanuit het perspectief dat elke persoon en situatie in ons leven zich op elk moment precies zo gedraagt als wij dat organiseren.


Iemand die ons de pas afsnijdt, slecht nieuws brengt, weigert aan onze behoeften te voldoen; een kind dat zich extreem uit, om aandacht te krijgen…

Als we ons afvragen

"Wat kan ik van deze ontmoeting leren? Hoe kan ik dit gebruiken om mijn leven te ontwikkelen en te transformeren?", zullen we beginnen ons open te stellen voor nieuwe mogelijkheden in ons leven.


De andere optie is dat we onze tijd doorbrengen met ons af te vragen:

"Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?" of "Wat doe ik verkeerd? of “Waarom IK?

De eerste optie zal ons in staat stellen gezichtspunten te zien die we eerder niet hebben kunnen zien. De tweede zal ons gevangen houden in de pijnlijke realiteit van het slachtoffer zijn. De laatste realiteit geeft ons geen andere keuze dan ons slecht te voelen over wie we zijn en dan onszelf af te kraken, te straffen, te veroordelen.

Dit zijn de twee opties die deze vragen ons bieden.

Het is gemakkelijk om vast te zitten in het drama van onze huidige levensomstandigheden en, in plaats van een gebeurtenis te gebruiken als een katalysator om te groeien, om van wat ons is overkomen, iets slechts -over onszelf- te maken en de situatie te gebruiken als een manier om onszelf te straffen en te veroordelen.

De meesten van ons hebben trouwens niemand nodig om ons te straffen, want we straffen onszelf voortdurend en er zijn vele, vele manieren om onszelf af te kraken, te straffen en te veroordelen.


Deze Rake Vraag is vooral nuttig wanneer je lijdt.

Als je lijdt, gebruik je zeker iets uit je verleden of je heden om jezelf te veroordelen. Als je wilt stoppen met lijden, verleg dan je perspectief en stel jezelf deze belangrijke vraag:


"Hoe kan ik wat ik nu ervaar gebruiken om te groeien en te evolueren?"

Deze vraag biedt onmiddellijke verlichting en stelt je in staat je leven te zien als ‘een werk in uitvoering’.


Muktananda, een spiritueel leraar, leert ons:

‘Meesterschap is ervoor kiezen om de situaties waarin we ons bevinden te gebruiken in plaats van ze ons te laten gebruiken.’ 


Vraag 6 die ons kan helpen om ‘bewuste’ keuzes te maken.


Lieve lezer, hoe gaan –jij en ik- om met gebeurtenissen en omstandigheden in ons leven die ons tegenhouden en ons verhinderen om vooruit te komen? Hebben we ons afgevraagd:

‘Hoe kan ik, wat ik NU ervaar, gebruiken om te groeien en te evolueren of heb ik gekozen voor de weg van ‘Schuld en Boete?’Infospirator


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page