top of page
Foto van schrijverRiet Lenaerts

BEN JIJ EEN ZELF-HYPNOTISEUR?

In een tijd, waarin mythes nog werden doorverteld en slavernij nog aan de orde was, hypnotiseerde een boze tovenaar een groep gevangenen op zo’n manier dat ze geloofden dat ze alles wilden wat hij wilde. Het was een krachtige zwarte bezwering. Niet alleen bleven zijn geestelijke slaven onbewust van hun ongelukkige gevoelens, maar ook gingen ze erdoor geloven dat ze zich alleen maar zo konden voelen.

En dus werkten deze arme mannen en vrouwen ‘bereidwillig’ voor de tovenaar, ook al moesten ze zich vaak gedragen op een wijze waardoor ze tegen hun eigen aard moesten ingaan. Jaar in, jaar uit bleven ze onwetend zwoegen onder de slechte invloed van zijn wrede betovering.






Toen had op een dag één van de gevangenen, midden in het uitvoeren van een van de kwaadaardige wensen van de tovenaar, een verrassend inzicht.







Dat schoot als een bliksemschicht door hem heen. Hij vroeg zich af waarom hij er nooit eerder had aan gedacht om zichzelf zo een eenvoudige vraag te stellen.

Hier is waar hij zich over verbaasde, ook al worstelde hij om zijn onplezierige, hem opgedragen taak te voltooien:

Als ik doe wat ik wil doen, hoe kan het dan dat het me pijn doet om dat te doen?’

Hij kon het op dat moment niet weten, maar deze ogenschijnlijke onbelangrijke vraag was het begin van een groot wonder, dat hem op een dag de gelegenheid zou geven weer het bevel over zijn eigen leven te hebben.

Vanaf dat moment stelde hij zich elke keer dat hij merkte dat hij op onverklaarbare manier ongelukkig was, dezelfde vraag:

‘Als ik doe wat ik wil doen, hoe kan het dan dat het me pijn doet om dat te doen?’

Wat hij op dat ogenblik nog niet wist was dat hij, elke keer dat hij zichzelf de vraag stelde, een geweldige slag toebracht aan de zware bezwering van de tovenaar.

Weldra kwam de gelukkige dag dat hij in zijn geest eenvoudigweg geen elkele goede reden meer kon vinden om door te gaan met zchzelf pijn te doen. Dit uiteindelijke besef betekende het eind van de kwade invloed in zijn leven. Hij ontsnapte aan zijn ongelukkige bestaan en vluchtte naar huis, naar de vrijheid.


 

Niemand wil er echt over praten, maar eigenlijk hangt er over ons allemaal en ook over de onze wereld, een soort ‘kwade bezwering’.

In feite is een deel van deze wereldwijde bezwering precies onze ontkenning dat die bestaat.. dat wordt ‘lijden’ genoemd.

-Jij en ik- doen dat en net als de gehypnotiseerde gevangenen, gelooft iedereen dat lijden, ons op de een of andere manier ten goede komt.

Zo werkt een bezwering.

Waarom zou iemand zichzelf anders straffen met ongelukkige gevoelens, tenzij hem was aangepraat om zichzelf pijn doen, te beschouwen als jezelf ‘helpen’?

Zaterdag 19 september 2020

Met dank aan mijn leraren storytellers en aan jou lezer, voor je reacties.

Wordt vervolgd op 20 september

Infospirator

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page