top of page

AFREKENEN MET ONZE EIGEN PESTER-BULLEBAK

Alles wat in het eerste deel van deze blog werd vernoemd, is van toepassing op de innerlijke pester - de werkelijke pester in de meeste van onze levens - en het is deze pester waar we mee moeten afrekenen als we willen dat het pesten ophoudt.

Deze innerlijke bullebak is jong, niet de wijze ervaren ziel waarmee we ons kunnen identificeren. Het is een sadist en het pesten zoekt verlichting van de angst die het motiveert. Het pesten probeert ons te beheersen uit angst, uit een verlangen om de baas te zijn, om zich machtig te voelen. Maar hoe meer controle en macht het zoekt, hoe zwakker we worden omdat dat deel van onszelf alleen maar bevestigt hoe angstig we zijn.


In dit spel wint niemand. En wie is die arrogante stem van de bullebak en wie is het doelwit van het pesten? Welk deel van onszelf wordt gepest, vreest voor zijn welzijn onder de heerschappij van deze onsmakelijke dictator?


Alles wat daarbuiten in de wereld lijkt te gebeuren, vindt van binnen plaats. De dictator zoekt de top van de hoop, om de ultieme macht en onderdrukker van het volk te zijn.

De onderdrukten die lijden, missen vrijheid, ervaren beledigingen van hun waardigheid, en zoeken soms de verlichting van de fysieke dood om te ontsnappen. Hoeveel van ons sterven aan hartaanvallen, kanker, overdoses, auto-ongelukken, coviditeit, en de vele andere dingen die ons massaal doden, waarbij deze doodsoorzaken ons verlangen maskeren om niet meer te leven vanwege innerlijke pesterijen? Een bevreemdende vraag misschien, maar sta er even bij stil. Het antwoord is meer dan mensen zouden willen denken. Hoe komt het dat zoveel mensen de dood omarmen door hulp en steun te weigeren die gemakkelijk beschikbaar is? Zou het kunnen zijn dat zo velen van ons eigenlijk een einde verwelkomen dat we kunnen controleren, tegenover een einde dat een mysterie is, een vroege dood die een bevrijding is van de zweep van de innerlijke pester. Waarom zouden mensen anders zo onvoorzichtig zijn dat ze niet eens eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om hun leven veilig te stellen?


Is dit niet een vorm van innerlijke dictatuur en slavernij die we zolang niet hebben onderkend? Hebben wij ons werkelijk bevrijd van de vloek van slavernij die gepaard ging met de geboorte van deze maatschappij? Is die niet nog steeds aanwezig, niet alleen in ons uiterlijke leven, maar ook in ons innerlijke leven? Hebben wij bereikt wat wij ons hebben voorgenomen, te leven in een maatschappij van gelijken en het geluk na te streven? Hoe kunnen we deze dingen bereiken als er in feite programma's en systemen zijn, toepassingen van binnenuit, die ons tot slaaf maken, ons pesten, de kansen op geluk van binnenuit afbreken?Hoe kunnen we een maatschappij van gelijken hebben als we ons intern niet als gelijken gedragen? Naar buiten toe zijn de problemen duidelijk raciaal, leeftijdsgebonden, geslachtsgebonden en immigrantgebonden. Intern overschrijden ze deze grenzen en wordt niemand gespaard.


De slavendrijvers zijn wij en wij zijn dat altijd geweest. De pestkoppen zijn wij en wij zijn dat altijd geweest. Misschien kunnen we, door naar binnen te kijken en prioriteit te geven aan de afschaffing van deze programma's, op een dag een ander resultaat zien in de wereld om ons heen.


Het eerste wat we moeten doen is de pester-bullebak binnenin identificeren. De volgende stap is om ‘neutraal’ te observeren hoe hij te werk gaat, wat zijn verwachtingen zijn, wat hem motiveert, hoe hij zichzelf probeert te promoten en zijn gedrag in stand probeert te houden. De volgende stap is opnieuw te kiezen. Opnieuw kiezen kan alleen gebeuren door te beseffen dat er een alternatief is. Het alternatief komt van een beetje meer ‘zelf-observatie’, om te begrijpen dat Spirit, de Bron, overal in alles aanwezig is. Wij staan niet buiten alles, dus dat betekent dat Spirit in ons is en wij zijn in Spirit.


Zou Spirit ooit zichzelf aanvallen? Zou het zichzelf ooit vernederen? Zou het ooit proberen te intimideren, te controleren, aan te vallen, schade toe te brengen en te laten lijden? Zou Spirit ooit intimideren en proberen iets angst aan te jagen. Neen! Ondanks wat alle ernstig misleide predikers in het verleden en vandaag mogen zeggen. Neen! Zodra we dit kunnen zien en weten, kan ons leven veranderen, dramatisch en allesomvattend. Dit alles ligt in onze eigen handen. Het is een keuze die wij kunnen maken. Dit alles is gebaseerd op ideeën, goede ideeën en vreselijke ideeën. Ideeën vormen het universum waarin we lijken te leven. In dit universum trekt gelijk aan. Ongelukkige ideeën zoals controle, pesten, tot slaaf maken en angstzaaierij trekken andere soortgelijke ideeën aan en stromen in grote rivieren die allen omhullen die ermee instemmen zich eraan over te geven.

Andere ideeën zoals liefde, vriendelijkheid en mededogen stromen ook in grote rivieren en omhullen allen die ervoor kiezen. Uiteindelijk is het zo simpel als dit..:


‘Kies opnieuw de rivieren waar je je bij hebt aangesloten.‘


Op het moment dat dat gebeurt komen de grote rivieren die de waarheid van wat Spirit is, ondersteunen. Ze komen onmiddellijk je kant op en de leugenachtige ideeën die angst en lijden ondersteunen laten je los omdat je niet langer in resonantie met hen bent. Op het moment dat je begint te wandelen in het licht van deze stralende ideeën, creëer je het overal om je heen, en voor jou en degenen op wie je invloed hebt, verdwijnt de rivier van leugens om vervangen te worden door essentie. Wanneer dit genoeg gebeurt, is er niemand meer bang, dus blijven er geen pestkoppen over, geen misbruikers, geen slachtoffers, geen interne oorlogsvoering, geen conflict van binnen of van buiten. Alles wat overblijft is niets, leegte, alleen de handschoen die de opperste intelligentie van het universum omsluit, puur bewustzijn, pure ‘ik-ben'-heid.


Mocht je denken dat dit niet mogelijk is, het is er al en het groeit zoals een licht begint te schijnen in een donkere kamer, schaduwen vallen weg, alles wordt onthuld dat het precies zo is, precies goed, perfect zoals het is. Om dit aan te boren, heb je weliswaar wat uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen nodig om voorbij de twijfel en de gewoonte om in angst te geloven, te komen. Dan hoef je je alleen maar te herinneren en vaak te herinneren dat er in jouw bewustzijn, levendigheid en bewustzijn is op dit moment, hier, groeiend en uitstralend.

En -jij en ik- lieve lezer, zijn ondertussen wel al van twee dingen overtuigd:


‘ALLES IS MET ALLES VERBONDEN’ en… ‘ZO BUITEN, ZO BINNEN…

ZO BINNEN, ZO BUITEN’.

Met andere woorden, Pesten kan worden uitgebannen!


 

Zondag 3 april 2022

Met dank aan mijn inspirators, José Stevens, Sandra Ingerman, Don Ruiz en Renee Baribeau.


Infospirator

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page