top of page

VAN WAARNEMER NAAR PARTICIPANT

Als we iets willen begrijpen, kunnen we ons niet beperken tot er buiten blijven staan en het observeren. Als we het echt willen begrijpen, moeten we er diep ingaan en er één mee zijn. Als we iemand willen begrijpen, moeten we zijn gevoelens voelen, zijn leed lijden, zijn vreugde beleven…

Iets begrijpen, wil zeggen het oppakken en er één mee zijn. Er bestaat geen andere manier om iets te begrijpen. De Boeddha zegt dat we op een indringende manier moeten observeren. Hij zegt dat we het lichaam in het lichaam moeten beschouwen, het gevoel in het gevoel, de gedachten in de gedachten.

Waarom deze herhaling?

Omdat je ‘in’ iets moet binnengaan, als je er één wilt mee zijn en het wilt observeren en begrijpen.

Dit dringt ook door tot de nucleaire wetenschappers. Als je de wereld van de elementaire deeltjes binnengaat, moet je participant worden als je er iets van wilt begrijpen. Je kunt niet langer buiten blijven staan en alleen waarnemer blijven.

Tegenwoordig geven veel wetenschappers de voorkeur aan het woord ‘participant’, boven het woord waarnemer.
Bij onze poging elkaar te begrijpen zouden we hetzelfde moeten doen.


Man en man, vrouw en vrouw, man en vrouw, ouder en kind, die elkaar willen begrijpen, moeten in elkaars huid kruipen, anders kunnen ze elkaar niet echt begrijpen…


Je kunt niet liefhebben zolang je hem of haar niet echt begrijpt.

Als je mekaar kan ‘begrijpen’, door participant te worden, zal je niet langer in je eigen ego of gelijk blijven vastzitten.

Je wordt milder, je hart kan verzachten, geluk gaat primeren op gelijk. Je komt als man dichter bij je vrouwelijke energie, als vrouw dichter bij je mannelijke energie. Er kan een milde heelheid ontstaan, de perfecte bakermat voor liefde om te kunnen groeien.

Niet alleen een cadeau voor jezelf, maar voor de hele wereld.


Met dank aan inspirators Thich Nhat Hahn en Joanna Macy

Infospirator

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page