top of page
Foto van schrijverRiet Lenaerts

De tandem: 'Creating & Destroying'


Ik vertelde al dat we als sjamaan dagelijks bezig zijn met de vraag:

‘Hoe versterk ik mijn Personal Power', zodat ik de beste uitgave van mezelf word, in dienstbaarheid voor mijn community.'

‘Creation and Destroying’, is hier een belangrijk onderdeel van.

Dit, overigens heel organisch principe, leert ons dat alle creatie, gebaseerd is op één of andere vorm van vernietiging.

Ik kan soms de angst-energie voelen toenemen, wanneer ik dit principe aan het uitleggen ben en nochtans … zou het ons net zo goed een ‘comfortabel’ gevoel kunnen geven,

want -jij en ik- weten heel goed dat er zonder loslaten van het oude, geen ‘nieuwe' vormen kunnen ontstaan. Dat is al altijd zo geweest en dat zal ook al altijd zo zijn.

Kijk hiervoor gewoon al maar naar één van onze grote leermeesters: 'de natuur'. Ieder nieuw seizoen kenmerkt zich door het stopzetten van het vorige. Wij gebruiken, als sjamaan, de term ‘destroying’, maar hou in gedachten dat we hiermee bedoelen, ‘loslaten’, het niet meer bij je houden van de onnodige dingen die je leven bezwaren en vernieuwing in de weg staan.

Onlangs vertelde een klant me dat ze vast kwam te zitten omdat ze een nieuw idee had, dat haar leven een andere richting zou geven. Dat was ook al een tijdje haar verlangen. Niet dat ze ongelukkig was, maar ze voelde dat er iets was dat ‘duwde’, dat vroeg om zich te mogen ontvouwen. Dromer EN pragmaticus als ze is, was ze alle ‘ins en outs’ aan het onderzoeken en die zagen er goed uit. Zelfs als ze erover schreef, kon je de positieve vibes tot in Frankrijk voelen, maar toch was er iets waardoor ze de rem zette op haar ‘creatie-energie’.

Ze benoemde het eerst als ik ben van het ‘lange-wen-type’ en later als: ‘Ik vraag me af of de schijnbaar goed passende puzzelstukken een teken zijn dat het goed is of is het een compleet ridicuul idee waarmee ik mezelf in nesten zal werken?’




Hoe mooi kan het zijn, dat je een blog aan het schrijven bent over

‘Creation and Destroying’ en net dan iemand je deze prachtige inspirerende info aanlevert.

Want dit is waar het over gaat:

‘We kunnen niets nieuws creëren zonder vernietiging van het oude.’






Uit haar verhaal kon je opmaken hoe ze een zeer goed aanvoelen had van de 'creatie-lijn' en tevens goed geaard en gefundeerd bezig was met na te gaan of haar idee handen en voeten kon krijgen. En toch … toch botste ze op, tegen een ‘incongruentie’ in het

'Creating and Destroying'-proces.

Ze weet mentaal perfect dat een mens soms een aantal dingen moet kunnen loslaten en ze kan dat ook. Maar nu wordt ze geconfronteerd met een aantal veel dieper liggende, oude overtuigingen en angsten, die intrinsiek, NIETS met de directe environment van het idee te maken hebben. Die oude angsten die tot een totaal ander domein behoren, vragen NU, via deze uitdaging, om ‘destroyed’ te worden. En daar wringt het schoentje.

Eens we op dat punt terecht komen, trekken we als mens heel onze trukendoos open om, om het heikel thema, dat diepe, meestal oude angsten oproept, heen te raken zonder

‘er-aan’ te moeten komen, liefst zelfs zonder het ‘wakker' te maken’. En hoe doen we dat?

We onderzoeken het nieuwe idee nog wat dieper, we halen er een aantal experts bij, we kijken toch nog eens na of de ‘ins en outs’ niet nog wat meer onderzocht kunnen worden … We proberen het thema te omzeilen door 'niet te willen verstillen, niet te voelen, te ontkennen...

We bespreken het ‘heikel thema’ dat innerlijk aan ons knaagt, niet met anderen, zodat die niet begrijpen waarom er niet meer enthousiasme is voor een pracht van een idee en al gauw gaan denken dat het maar om een 'bevlieging' gaat en dat ondersteuning nog veel te prematuur is. Dat knaagt dan weer aan ons zelf-vertrouwen en hop ... onze mind zet zijn 'counter'-troepen in:

We denken eraan om misschien toch maar terug te keren naar het oude … we vragen ons af of we niet te veeleisend zijn, of we niet moeten leren tevreden te zijn met wat we hebben … kortom we proberen ALLES behalve, toe te geven dat we op een punt gekomen zijn waar een externe uitdaging, in dit geval een nieuw idee, ons vraagt om een diep verankerde angst onder ogen te zien en los te laten, versta te ‘helen’.


 

Wat je mogelijk kan helpen in zo’n geval, is deze eenvoudige oefening:

Zet twee stoelen tov mekaar. Ga zitten op één van de stoelen en ervaar of de andere stoel al dan niet verder van je af moet staan... of net niet … herplaats eventueel de stoel, maar zorg ervoor dat hij nog steeds voor je staat … alsof hij naar je kijkt en jij naar de stoel.

Plaats dan het ‘heikel thema’ op de lege stoel tegenover je … en kijk het, zonder weg te kijken, gedurende drie volle minuten, aan. Stel je keukenklokje of je smartphone in om je na drie minuten te verwittigen, zodat je niet kiest voor de vluchtroute van … ‘ik moet wel de tijd in het oog blijven houden.’ Blijf kijken alsof je naar de vlam van een kaars kijkt.

Ga de confrontatie aan en voel ‘het heikel thema’, dat je nu recht in de ogen kijkt. Geef het een stem … het wil zich uitdrukken.

Weet dat je, eens je -genoeg- hebt van dit thema, ... je het zal loslaten … voor altijd.

Kijk dus naar het thema met de vraag: ‘Kan ik het loslaten … heb ik nog iets nodig om het te kunnen loslaten … heeft het thema nog iets nodig om los te laten … kan ik het dat geven?

Als de tijd om is, zet je je ervaring op papier: wat je voelde, wat je zag, wat je hoorde, wat je ervaren hebt...

Misschien begrijp je nu beter waarom dit thema je zo triggert, waar het vandaan komt, of het eigenlijk wel bij jou hoort… of je krijgt begrip voor het emotionele ‘oordeel’, dat je er ooit opgeplakt hebt, om er een overtuiging van te maken.

Voel nu ook hoe deze uitdaging, dit nieuwe idee, slechts een trigger is om het heikel thema op je pad te herbekijken en te helen. Je bent nu klaar om te kijken naar waar dit thema, vandaag in je leven, nog speelt en waar het je Personal Power ontkracht..

EN is dat nog nodig? Vraag je af of het passend en mogelijk voor je is om deze oude overtuigingen en angsten te laten voor wat ze zijn en er nieuwe voor in de plaats te stellen.

Het ‘Creating and Destroying’-principe kan je toepassen op ieder domein dat je

Personal Power kan beïnvloeden: bezittingen, overtuigingen, gewoonten, relaties … En vergeet niet: Je versterkt niet alleen je eigen Personal Power Proces, maar ook dat van de wereld. Herken jij dit proces?

Lezen is fijn, delen hoe dit in jouw leven speelt is nog fijner… en door-delen met iemand… mag natuurlijk ook altijd!

Als je je liever niet wil registreren met je reactie op de blog, no problem!

Je kan met je reactie ook altijd terecht op de facebookpagina.

Laat niets je tegen houden.


Deel 4.1 van Red de wereld, begin met jezelf. Zaterdag 27 juni 2020

Sjamaancoach & Infospirator

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page