top of page

Red de wereld, begin bij jezelf

Versterk je Personal Power deel 1.1 zaterdag 6 juni 2020

Dit is de eerste, maar werkelijk DE belangrijkste stap om te beseffen dat je ambachtelijk meesterschap kan verkrijgen over je eigen leven. Misschien ken je de uitdrukking:

'Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap', welnu dat geldt ten volle voor

deze eerste stap, richting Personal Power.


Stap één, is het aanvaarden van jezelf en de omstandigheden waarin je NU bent. Vanuit sjamanistisch standpunt is dat altijd weer 'de start'. Niet in apatische zin: 'Och, het is wat het is.' …. Het is eerder een gezonde en noodzakelijke start voor ‘je verhaal van verandering’.

In het andere geval vertrek je al vanuit een beginsituatie waarmee je in oorlog gaat … en dat zal jou, noch de wereld mooier maken.

Het zijn niet de anderen die jou gemaakt hebben tot wie je bent, zij waren of zijn alleen de triggers binnen jouw levensverhaal. De uitdagingen die je toelaten te leren 'je eigen pad'

te gaan. We gaan ervan uit dat je altijd in je leven de beste beslissing hebt genomen, met ‘de middelen’ die je op dat ogenblik ter beschikking had. Maar … (h)erken misschien ook dat je middelen kunnen veranderen, kunnen evolueren, waardoor je andere keuzes kan maken.Soms ben je zo bezig met je aan te passen aan alles en iedereen dat je ervan overtuigd bent dat de buitenwereld jou, ten persoonlijke titel, niet toelaat dat jij voor jezelf zorgt. Maar is dat zo?

Zou het kunnen dat je dit gedrag zelf hebt aangeleerd ten gevolge van je opvoeding, je relatie, wat de maatschappij van je vraagt, omdat je van nature veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt of sterk empathisch bent…?

Of, een ander voorbeeld: Je hebt zo gevochten in je leven om gehoord en gezien te worden dat je nu in conflicten binnen je relatie, per definitie, alle schuld bij je partner legt. Wat niet echt klopt, maar evenmin als je alle schuld op jou neemt. Je bent in een relatie minimum met twee in: Je bent NIET verantwoordelijk voor de helft van je partner maar je bent WEL verantwoordelijk voor jouw helft, die net als bij je partner wellicht zal geverfd zijn door de kleur van je opvoeding, je wonden, je overtuigingen, je geloofsysteem en dat van je ouders en voorouders enz …


 

Leg daarom de schuld niet bij de buitenwereld want dan is de kans groot dat je jezelf, onbewust of bewust, in een ‘slachtofferschap’ duwt en dat is niet zo’n goeie keuze wanneer je jouw Personal Power wil versterken.

Het is, in alle nederigheid toegegeven, best een pokken-moeilijke eerste stap. We zijn zo bezig met de verantwoording bij een ander neer te leggen, dat we vergeten dat we daardoor ook onze eigen macht uit handen geven. Maar we kennen ondertussen met z’n allen de universele wet: ‘Zo binnen, zo buiten.’

Waar geef jij je Personal Power en daardoor ook een beetje de Personal Power van de wereld, nog weg aan de buitenwereld?

Sjamaancoach-InfoSpirator

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page