top of page

PERSONAL POWER … jouw vriend of vijand?

Je merkt niet dat de stroom je telefoon oplaadt of het water in je waterkoker kookt, maar je merkt het wel meteen als de stroom er niet is. Stroom is iets dat niet gestopt kan worden omdat het bedoeld is om te stromen. Als het geblokkeerd raakt, gaat het meestal mis.

Of het nu de oorzaak is van de elektrische storing in je laptop of het is je auto die hoest en spettert, wanneer ‘de stroom uitvalt is het nooit goed.

De Persoonlijke Kracht, of Personal Power, van ons mens-ZIJN is niet anders.

Persoonlijke Kracht verwijst –niet- naar de fysieke kracht die ons lichaam op gang houdt, maar naar de kracht die we allemaal ‘in’ ons hebben: Dit is het soort kracht dat niet kan worden gezien, maar wel kan worden gevoeld door jou en iedereen in de wereld om je heen.

Personal Power speelt een grote rol in ons vermogen om succesvol en gelukkig te zijn. Het helpt ons ook om te krijgen wat we willen, ons veilig te voelen en er zeker van te zijn dat we een rol spelen in deze wereld en niet dat de wereld ons bespeelt.

Abraham Lincon zei ooit:”Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power.”

Hoewel ik geloof dat het bevorderen van onze wereldse belangen een legitiem verlangen is, kan ‘het nastreven’ ervan ons toch wel afleiden van de ontwikkeling van een veel subtielere, maar vitale vorm van Persoonlijke Kracht.

Dit soort kracht kan worden geactiveerd wanneer we kwaliteiten als liefde, bijdragen tot …, welwilendheid en eigenwaarde belichamen, binnen onze karakterconstellatie.

In de geschiedenis hebben we gezien wat er gebeurt als een persoon die zich in een gezagspositie bevindt deze deugdzame vorm van persoonlijke kracht mist. De Hitlers, Stalins en andere radicale en meedogenloze figuren zijn hier voorbeelden van. Iedereen die openlijk negatieve macht gebruikt, heeft ongetwijfeld onderliggende psychologische problemen die diepere gevoelens van inferioriteit en vermeende onvolkomenheden maskeren.
De waarheid is dat echte Personal Power niets te maken heeft met wat er in de buitenwereld gebeurt, maar alles met wat er in onze innerlijke wereld, dat wil zeggen in onszelf, gebeurt. Het is een functie van hoe we ons voelen over wie we zijn en hoe we ons verhouden tot de wereld. Onze ultieme les is om deze waarheid te erkennen en ons potentieel te benutten.
Volgens Caroline Myss, auteur van oa. ‘The creation of health,

‘Anatomy of the spirit’, ‘Why people don’t heal and how they can’, is Personal Power essentieel voor ons algehele welzijn. Ze ziet het menselijke energiesysteem als een uitdrukking van Persoonlijke Kracht en gelooft dat om een patiënt volledig te laten genezen van een kwaal, de patiënt het concept van ‘Power’ moet begrijpen, wat een vermogen is om interne energie en emotionele middelen te genereren, zoals geloof in zijn of haar zelfredzaamheid.

In feite is ons gevoel van ‘kracht’ zo een integraal onderdeel van onze vitaliteit dat het de kern van onze gezondheid vormt. Onze relatie tot Personal Power, kan onze fysieke gezondheid daadwerkelijk beïnvloeden. Wanneer een persoon iets verliest dat voor hem of haar ‘de kracht’ symboliseert, zoals een persoon, een baan of geld waarin zijn of haar gevoel van ‘Power’ lag, kan hij of zij in feite het gevoel krijgen van

‘ont-kracht’ te zijn, waardoor er zich een fysiek probleem in hun systeem kan voordoen.

Iemand die zich ontoereikend voelt, op zoek is naar goedkeuring, bang is om alleen te zijn, en wiens gevoel van eigenwaarde verbonden is met zijn bezittingen, kan nooit helemaal gezond zijn, hoe rijk, beroemd, fit of aantrekkelijk hij ook is. Dit komt omdat Persoonlijke Kracht een product is van een gemoedstoestand, hart en geest, in plaats van het vermogen om te manoeuvreren, manipuleren en situaties te controleren. Het is gebaseerd op onze houding, denkpatronen en overtuigingen.

Als je je persoonlijke kracht wilt vergroten, richt je intentie dan op het, stap voor stap opbouwen van je zelfbewustzijn, kracht, vertrouwen, en ga in de richting van liefde, betekenis en zelfrealisatie.

Streef naar het ‘meesteren’ van je innerlijke wereld die bestaat uit je waarden, visie, persoonlijke eigenschappen en competenties.

Dit betekent uiteraard niet dat je je volledig moet terugtrekken uit je materiële bezigheden, maar wel dat je voorkomt dat je een ontwrichting van je Personal Power veroorzaakt.

Is Personal Power jouw vriend of vijand?

 

Mijn dank aan mijn inspirators Carloline Myss, Brené Brown,

Sandra Ingerman, Alice Walker en aan jou lezer, die via je vragen mijn inspiratie sterk beïnvloedt. Wil je graag reageren, maar vind je dat te ingewikkeld via de blog … dan kan het ook via de facebookpagina van ‘sjamaancoach’.

Maar hoe heerlijk kan het zijn als mensen zich, al is het maar in een paar woorden, opnieuw ‘uitdrukken’, zich neerzetten, er ZIJN.

Dank je wel.

Infospirator

38 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Dank je wel voor dit item!

Dat er Personal Power stroomt, ja, toch wel...doch die stuit geregeld op een ‘sluis’... al dan niet bediend door mezelf...

Me gusta
bottom of page