top of page

‘OORZAAK EN GEVOLG', een wet die pijn onnodig kan verzwaren. Waarom?


Er is iets wat ik benoem als ‘verzwaarde pijn’. Die pijn toont zich als je een proces doormaakt waarvan je het gevoel hebt dat het onterecht of oneerlijk is, dat je het ogenschijnlijk ‘moet’ doormaken.

Wanneer ervaar je een proces dan als oneerlijk of onterecht of onrechtvaardig? Wel dat gevoel komen we tegen als we onze wereld hebben ‘georganiseerd’ rond een foute aanname van het principe, of de wet van ‘Oorzaak en Gevolg’. En, weet je, dat is een conditionering die

-jij en ik- met haast iedereen om ons heen delen.


Is het niet zo dat we al heel vroeg in onze jeugd leren dat als we braaf zijn, we een snoepje zullen krijgen? Dat als je flink studeert je later een goede job zal hebben, dat als je het beste van jezelf in je job legt, je loonsverhoging zal krijgen…


Dat idee dat jij macht hebt over jouw geluk, jouw slagen in het leven en al de rest, door… de wereld van ‘de ander’ in te vullen.

‘Je weet wat de ander wil en je kan dat geven’.


Of dat nu in de partnerrelatie is, of het is op de werkvloer, of waar dan ook… dat is de initiële conditionering waarin we leven. En we gaan zelfs nog verder want we installeren deze conditionering ook op het niveau van God. Als je bidt en je luistert naar de wetten van God, DAN… zal hij je zegenen en beschermen.


Maar… in het leven gebeurt dat nu eenmaal niet zo.

Er zijn momenten dat je alles gedaan hebt wat men je gezegd, geleerd en opgelegd heeft en toch werkt het niet. Je was een schitterende student, maar je hebt geen werk. Je bent een waardevolle medewerker met talent en potentieeel, maar je krijgt geen loonsverhoging. Je eet bio, je sport, je mediteert en je hebt een flinke keelkanker. Je verliest een kind en… de eerste gedachte die bij je opkomt is: ‘Wat heb ik toch misdaan dat God mij zo straft?’ Alsof God gebruik zou maken van dat kind om jou te straffen! Stel je voor een perverse, moorddadige en gemene God. Dat is niet mogelijk. En toch geloven we dat op zo’n moment: God heeft me gestraft. Soms geloven we zelfs dat we iets in vroegere levens ‘fout’ hebben gedaan en dat ons eigen kind daar nu het gelach voor betaalt.

Zie je, we zijn ‘gehecht’ aan…, of zelfs verslaafd aan de conditionering van: ‘Oorzaak en Gevolg’, terwijl het gewoon het leven is. Hoe vaak hoor je oudere mensen niet zeggen: ’C’est la vie’, ‘That’s life’, ‘Da’s het leven
Zij zoeken niet naar die conditionering van de wet van ‘Oorzaak en Gevolg’. En ik heb die wijsheid over genomen van hen, omdat het me in het leven altijd geholpen heeft om ervoor te zorgen dat het onrecht dat ik voelde, me niet zou overweldigen of overspoelen met onverstaanbare versterkende pijn.


Daarom is het zo belangrijk te weten dat je een EIGEN WEG hebt. En op die weg is het belangrijk te WETEN WIE JE BENT. Wat is jouw verlangen, wat is jouw intentie? En ‘als’ je je processen doormaakt, vertrouw er dan op dat ze deel uitmaken van JOUW WERELD EN JOUW PAD.

De onderwerping en de dwang begint door de illusie van de tirannie van

‘Oorzaak en Gevolg’. Als ik de wet niet begrijp, als ik me er niet aan houd… dan zal ik niet beloond worden of, dan zal ik gestraft worden.


‘Ontmoet jouw -eigen- wereld’ en je wereld zal je zijn wetten tonen.

Een wolf kent de wet van het bos. Er is geen enkele noodzaak om een wolf de wet van zijn habitat aan te leren. Die wet, is een wet die hem ligt. Ze hoort bij hem. Maar een walvis kent de wet van de oceaan en die ligt hem dan weer zeer goed.

Wanneer je jezelf begint te ‘ont-dekken’, zullen ook de wetten die je dan ‘ont-dekt’, aangepast zijn aan jouw ZIJN en je zal weten dat naast je eigen intentie, het leven altijd met je mee zal lopen als een bondgenoot.

Soms zal jij iets willen en zal het leven dat geheel en al ondersteunen. Soms zal het leven je veel verder brengen dan je ooit had gedacht en nog een andere keer zal het leven, je bedachte intentie, herprogrammeren en je een andere kant mee uitnemen, die tot nieuwe inzichten en ideeën zal leiden. Gealligneerd zijn met jezelf in je intentie en vertrouwen in het leven… en dan zeggen wat de oude wijzen zeggen: ‘c’est la vie’.


De wet van ‘Oorzaak en Gevolg’ is initieel een neutrale drijvende kracht. Als wij de kracht van het leven uitschakelen en gehecht raken aan de aanname: ‘Als ik niet gehoorzaam, dan word ik gestraft’, start de afhankelijkheid van alles en iedereen die ons wil en kan manipuleren en overladen door schuldgevoelens uit te rollen over onze -vijf zintuiglijke- werkelijkheid.


Kijk maar de hele dag naar de media, luister maar veel naar de berichtgeving van de radio, voel maar wat men je wilt laten voelen, proef en ruik maar wat men je wilt laten ruiken en proeven in verband met onze nabije toekomst. Zó wordt de wet van ‘Oorzaak en Gevolg’ ontkracht in haar serene en waardevolle bijdrage tot zelfkennis en bewuste verwezenlijking.

Zó wordt de verbinding met jouw wereld overgenomen door ‘externe macht’, die zuivere wetten misbruikt voor het doel van hun hidden agenda’s.

Bespaar jezelf die ‘versterkende pijn’ en luister naar je eigen waarden en wetten en weet… dat het leven achter je staat, zelfs al doet het niet meteen wat jij had voorzien of gewild.
Zaterdag 14 augustus 2021

Met dank aan mijn inspirators, Eckhart Tolle en José Stevens.


Infospirator

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page