top of page

NIET HET DOEL IS BELANGRIJK, HET IS DE WEG ERNAAR TOE.

Na dertien jaar samenwerken met mijn paardencollega en vriend Joël Cloetens, begin ik stilaan naar een diepere laag te zakken in de oneliners die hij als paardenmens, of ik als coach, tijdens onze workshops lanceren.

Herken je dat: Je gebruikt quotes of oneliners en je voelt dat ze een ‘waarheid’ bevatten, die wij nog niet ECHT in de diepte kunnen bevatten. Wij merken aan de deelnemers dat zij ze noteren, overnemen en zelf doorgeven, maar niet noodzakelijk toepassen.


Wanneer we de quote: ‘NIET HET DOEL IS BELANGRIJK, HET IS DE WEG ERNAAR TOE’ delen, knikken de meesten goedkeurend… maar als we dan een opdracht geven waar we wat regeltjes en een timing tegenaan plakken om te zien wat er dan gebeurt, wordt het meteen een wedstrijdje. Niet hun aandacht en verbinding met het paard primeert dan nog om hun doel te bereiken, maar: IK wil, de beste zijn, IK wil de eerste zijn, ik wil de kortste tijd hebben, ik wil geen strafpunten hebben... Als Joël en ik dan laten merken dat we eigenlijk helemaal niet van plan zijn om zelfs nog maar een score bij te houden, diploma’s uit te delen of prijzen uit te reiken, houden de deelnemers wèl zelf de scores en tijden voor zichzelf EN de anderen bij.Een tijd geleden stelde iemand me de vraag wat mijn missie in het leven was.

Mijn antwoord kwam sneller dan ik erover had kunnen nadenken: ‘Niets.

Ik ben vanuit mijn sjamaanse spoor: ‘Leraar van verbinding in Licht en lichtheid‘ en daar doe ik het, tot nader order, mee. God heeft, naar mijn gevoel, niemand iets opgedragen. Als hij al iets gezegd heeft, vermoed ik dat het eerder iets geweest moet zijn, in de zin van:

‘Zoek het maar uit hoe je met je spoor, in dienstbaarheid, aan de slag kan.’


Mijn gesprekspartner was zichtbaar geschokt. Was ik nu niet een beetje ironisch of lichtzinnig? Wat bedoelde ik daarmee?


Maar het is waar. Of ik nu coach, of blogs schrijf, cursussen en workshops met of zonder paarden geef, of mensen begeleid in hun Vision Quest of met hun WIE BEN IK-vraag, het betekent niets voor mij. Waarom vraag je je misschien af, sloof ik mij dan zo uit om mensen meer Bewust-Zijn en Wel-Bevinden bij te brengen?


Als ik zeg dat het niets voor mij betekent, wil dat niet zeggen dat het zinloos is. Ik weet dat het zin heeft. Ik weet dat het dit is wat ikzelf en mijn medemens nu nodig heeft, maar ‘persoonlijk’ betekent het niets voor mij. En toch zal ik dit werk blijven doen alsof mijn leven ervan afhangt – zelfs als het ten koste van mijn leven gaat, zal ik het nog steeds doen. Ik ben altijd voor de volle honderd procent erbij betrokken.


Klinkt dit paradoxaal? Nee, eigenlijk niet.

Het probleem is dat de meeste mensen niets kunnen doen, zonder er persoonlijk belang bij te hebben. Alles wat zij doen of denken lijkt wel de belangrijkste kwestie op de wereld te

zijn, een door God of een Hogere Macht persoonlijk gegeven opdracht. Telkens weer. Of het nu gaat om hun job, hun status, een opdracht die ze krijgen, een oefening in groep, of hun so-called ‘missie’.


Maar ik heb al jaren zo’n blauw vermoeden dat noch God, noch een Hogere Macht hen iets heeft opgedragen, maar dat het de mensen zelf zijn die een vals gevoel van eigenwaarde creëren dat hun werk van hogerhand is ingegeven. Als ze zouden leren om zich voor de volle honderd procent op iets te storten waar ze voor zichzelf niets aan ontlenen, zou hun dwang en druk, meteen ophouden te bestaan. Betrokken zijn bij het proces, niet bij het product. Het punt is om op te gaan in de reis en je niet druk te maken over de bestemming.


Onze huidige maatschappij is erop gericht onbeperkte hebzucht en een ongebreideld verlangen te scheppen. In deze maatschappij die wij zelf hebben geschapen, worden mensen die handelen zonder een beloning te verwachten gezien als verliezers. Ons idee van vooruitgang is net zo willen zijn als iemand anders, of ons willen meten met anderen, hen overtreffen. Deze waanzin is één van de grote vloeken voor onze maatschappij.

Actie zelf levert nooit een probleem op. De verwachting dat actie iets moet opleveren is wat lijden veroorzaakt.


Als je hoopt op een bepaald resultaat van je handelen en zo probeert gelukkig te worden, zullen situaties buiten jou om bepalen of je gelukkig of ongelukkig wordt.

Simpelweg de benadering van je leven omdraaien, kan een enorm verschil maken.

Geef liefde en aandacht aan de weg en het doel zal bereikt worden met minder moeite en meer vervulling.


Ma 12 juni 2023


78 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

bottom of page