top of page

KIES VOOR DOLFIJNEN, NIET VOOR HAAIEN

Blijf uit de buurt van mensen die je ambities proberen te bagatelliseren.

Kleine mensen doen dat altijd, maar de echt groten, geven je het gevoel

dat jij ook groot kan zijn.

Marc Twain

In de komende weken, beste lezer, wil ik graag een aantal praktische cases uit de sjamaancoach-praktijk met je delen. Ik hoop dat jij uit de cases, net zoveel inspiratie kan halen als ikzelf, toen ik ze beleefde en neerschreef in mijn logboek.

Maar eerst misschien wat meer over: ‘Find a tribe to match your vibe’

Dit is voor mij een verantwoordelijkheid die ieder van ons draagt, tenminste, als hij/zij gelukkig wil worden en een bezield en vervullend leven wil leiden.

In mijn werk gebruik ik vaak de metafoor van de paarden, maar ook van de oceaan met zijn vele vissoorten. Mijn bijzondere aandacht gaat uit naar de walvissen en de dolfijnen, maar ook naar hun vijanden, de haaien en de orka’s.

Iedere keer weer word ik verrast door de ongelofelijk krachtige dynamiek die uitgaat van een pod (groep) dolfijnen. Zij ondersteunen mekaar in kleinere groepen voor het verwerven van voeding, zorg bij de voortplanting en beveiliging tegen roofdieren. Als sjamaan kijken we dan naar de metaforische betekenis van voeding (wat ‘voed’ je fysiek, psychisch, energetisch en spiritueel?), voortplanting (hoe kan je jezelf en je groep ‘veilig’ vergroten?) en beveiliging tegen vijanden (Hoe ondersteun je mekaar tegen aanvallen van buitenuit?).

Eens in de zoveel tijd komen meerdere groepen dolfijnen samen in een super-pod van duizenden dolfijnen. (kijk ook hier even naar de metafoor voor ons als mens … en of we dat voldoende doen als gelijkgestemden?). Daarna splitsen ze zich weer op in kleinere nieuwe samenstellingen. Deze sociale structuur wordt ‘’fission-fusion’ genoemd.Met deze inleiding in het achterhoofd, stel ik je voor aan Pieter, een slimme, getalenteerde en ambitieuse jonge advocaat. Hij vertelde dat hij doorheen een vreselijke tijd ging. Hij was ingehuurd door een cliënt die hem bijzonder veel hoofdpijn bezorgde. Niets was ooit goed genoeg, snel genoeg, of goedkoop genoeg. Ik stelde hem intuïtief voor om aan te sluiten bij één van de

‘avond-groei-groepen’.Een paard leert het best en het snelst als het in een kudde paarden wordt opgenomen. En persoonlijk, ervaar ik dat de mens ook sneller leert als hij in een gezonde tribe met diversiteit terecht komt. Let wel, dit is niet altijd zo. Soms kiest de klant nog eerst wat persoonlijk werk te doen, alvorens ‘uit te reiken en aan te sluiten’ bij een kleine groep.

Maar bij Pieter was het duidelijk dat hij naar buiten moest kunnen met zijn opgekropte ergernis en frustratie omdat niets wat hij deed nog Ok scheen te zijn. Dat gaf een flinke knauw in het ego van dit talentvolle ‘jonge geweld’.

De eerste avond al vertelde Pieter, tot in de kleinste details, zijn verhaal in de avondgroep. Hij ging, in kwetsbaarheid, op zoek naar ideeën en creatieve hulp van de groep over hoe hij deze situatie kon omkeren.

Met veel gebaren, begon hij de details van de interactie met zijn moeilijke klant te beschrijven.

Ik stond op, liep naar flipchart en tekende een rode vlag.

Pieter merkte het amper op en vervolgde zijn gepassioneerd, angstig en onmachtig verhaal.

Terwijl ik luisterde naar het vervolg van zijn verhaal, tekende ik wat golven onder de rode vlag. De andere deelnemers die deze manier van werken al kenden, hielden contact met de tekening EN met Pieters’ verhaal. Ondertussen beschreef hij in geuren en kleuren het volgende probleem dat hij met de klant had meegemaakt.

Ik tekende een haaienvin tussen de golven.

Pieter ging nog steeds door en probeerde nu zijn toehoorders te overtuigen van de energievretende toxiciteit van zijn klant.

Ik schreef ondertussen onder de haaienvin: 'Doo-doo-doo'.

Pieter leek nu, in alle respect voor het wezen van deze mens, af te lopen als een Duracell-konijn dat draait en draait zonder nog enige gronding te hebben.

Toen begon de groep die de samenstelling van de symbolen doorhad, de themamuziek van ‘Jaws’ te neuriën, te zingen, te fluiten.

Pieter schrok van deze onverwachte wending en viel stil, hij werd als het ware plots wakker uit zijn droom. Hij zag de tekening, herkende de tune en barstte uit in een bevrijdende klaterlach.

Hij zei: 'Oké, ik snap het. Mijn client is een haai… hij is een haai. Maar ik ben geen haai, ik ben een dolfijn. Hij is geen dolfijn, en het heeft geen zin om als solo-dolfijn het gevecht aan te gaan tegen een roofier als een haai.’

Soms… heel soms, vergroten we het probleem waarmee we zitten, zo uit dat het we niet merken dat achter onze complexe voorstelling een eenvoudige waarheid schuil gaat. De oplossing kan, in deze, niet komen van de andere, de toxische klant. Wij bezitten de sleutel van de oplossing. Je hoeft niet te werken voor een gekke klant of voor een

‘woede-aholic’-baas.

Wie heeft je verteld dat je het beste moet maken van een slechte situatie?

Ga weg! Ga zwemmen in een andere oceaan met een ander soort vissen. Investeer in het zoeken naar een voedende dolfijnenpod. Je hoeft van niemand slecht gedrag te accepteren. Je hoeft niet meer te betalen, je mag best verdienen!

Beste lezer, heb jij de TRIBE die bij jouw VIBES past al gevonden?

Of ... wil je gewoon nog even het beginthema van Jaws horen?

Dat kan:

Zondag 18 oktober 2020

Infospirator

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page