top of page

Is de keuze die ik maak een daad van Zelf-liefde of een daad van Zelf-sabotage?


De vraag "is dit een daad van Zelf-liefde of is het een daad van

Zelf-sabotage?", is er één die je jezelf consequent dient te stellen als je toegewijd bent om alles te hebben wat je wilt en alles wat je verdient.

Wanneer je van jezelf houdt voel je je waardig en verdien je het om aanspraak te maken op de geschenken van deze wereld.

Zelf-liefde geeft je gemoedsrust en evenwicht.

Zelf-liefde geeft je zelfrespect en het vermogen om anderen te respecteren.

Als dat niet zo is, leunt je zelf-liefde dichter aan bij je

ego-istische ‘denken’, wat niet meteen dezelfde effecten heeft als Zelf-Liefde. Zelf-Liefde, geeft je het vertrouwen om op te staan en te vragen wat je wilt. Zelf-liefde is het belangrijkste ingrediënt voor een succesvol, vervuld leven.


Ik geloof dat houden van wie we zijn een van de moeilijkste, meest delicate en meest kwetsbare, maar uiterst belangrijke taken is die ieder van ons in dit leven heeft gekregen.

Houden van onszelf betekent houden van alles wat we zijn - de briljante en mooie, de gebrekkige en dwaze, de onbaatzuchtige en zelfingenomene, de moedige en angstige. Het betekent houden van, eren van en accepteren van de totaliteit van ons mens-zijn. Het betekent onszelf koesteren en onze individualiteit en uniciteit waarderen.

Wanneer we voor zelf-liefde kiezen, eisen we onze grootsheid op. Wanneer we van onszelf houden, accepteren we onszelf als een schitterend stuk architectuur dat op zichzelf staat, in plaats van een project in aanbouw dat voortdurend moet worden gerepareerd, veranderd en herbouwd.


Van onszelf houden betekent houden van wat we geloven, houden van waar we vandaan komen, houden van onze eigenaardigheden en onze handicaps. Ieder van ons komt in deze wereld met bepaalde sets van sterke en zwakke punten, en omdat deze aspecten van onszelf, meer dan waarschijnlijk, niet van plan zijn om weg te gaan, is het onze taak om ze allemaal te omarmen door het vinden van mededogen en begrip voor de onvolkomenheden in ons menselijke Zelf.


Zelf-liefde maakt ons scherp bewust van onze eigen behoeften en ondersteunt ons in het doen van wat nodig is om deze behoeften op een regelmatige basis te vervullen. Wanneer we onszelf volledig en vrij liefhebben, gebeurt er iets magisch.

We leren anderen, zonder woorden te gebruiken, hoe ze van zichzelf kunnen houden, zonder te vervallen egoïsme of egocentrisme.

We worden rolmodellen van zelf-liefde - voor onze kinderen, onze familieleden, onze vrienden, en onze gemeenschappen.

We leren hen niet alleen dat zelf-liefde een goede keuze is om te maken, maar dat het echt de enige keuze is. Wanneer we onszelf het geschenk van zelf-liefde geven, worden alle mensen om ons heen ‘geraakt’ in onze aanwezigheid en voelen ze diepere niveaus van liefde voor zichzelf. Het belangrijkste is dat wanneer we van onszelf houden, we onszelf vrijelijk toestaan om de vreugden en geschenken van deze wereld te ervaren.


Ieder van ons heeft slechts één tempel gekregen om verantwoordelijk voor te zijn, en wij leven daarin. Als ik mijn tempel verlaat om voor de jouwe te zorgen, en de mijne brandt af, dan heb ik mijn taak in deze wereld niet vervuld. Maar als ik voor mijn eigen tempel zorg, heb ik de middelen om jou met de jouwe te ondersteunen.

Het is dus essentieel om jezelf - je lichaam, je geest en je ziel - te zien als je allerheiligste tempel, die je moet eren en waarvoor je moet zorgen. Dan zul je begrijpen dat zelfs de kleinste ‘onbewuste’ handeling er één wordt van zelf-sabotage die zal bijdragen aan je -zelf-haat- in plaats van aan je eigenwaarde.


 

Toen ik deze vraag voor het eerst aan mijn klanten stelde, vroeg ik ze te overwegen of de keuzes die ze maakten, ontstondenuit, Eigen-liefde of Zelf-haat.

Ik ontdekte al snel dat de meeste mensen een, begrijpelijke, afkeer hebben van het concept Zelf-haat. Ook al konden mijn klanten zien dat hun keuzes geen daden van zelf-liefde waren, het idee dat ze iets deden waaruit bleek dat ze zichzelf eigenlijk haatten was te moeilijk voor hen om te verteren. Ik geef toe, de term zelf-haat is nogal sterk, maar vanuit mijn perspectief is elke daad van zelf-sabotage een daad van zelf-haat. Als je van jezelf houdt, zul je keuzes maken die in je hoogste en beste belang zijn. Je neemt de tijd om diep na te denken over wat je een goed gevoel geeft over jezelf.


Wanneer we ons bezighouden met zelf-saboterend gedrag, kiezen we vanuit ons laagste Zelf in plaats vanuit ons hoogste. We staan toe dat ongezonde, onderliggende verplichtingen ons wegleiden van onze gewenste bestemmingen. Het gevolg is dat we onze dagen doorbrengen in een toestand van onrust en onbehagen. Wanneer we onszelf saboteren, wanneer we onszelf onze eigen liefde ontzeggen, zijn we doodsbang voor wat andere mensen van ons denken. We worden meesters in het ‘vermommen’, altijd proberend de dingen te verbergen die we aan onszelf haten. We geven de boodschap af aan de mensen om ons heen dat niet alleen wij er niet toe doen, maar dat zij er ook niet toe doen. Als we

‘’zelf-saboteren’, ontzeggen we onszelf het recht om te hebben wat we willen en geven we onbewust andere mensen de valse indruk dat het oké is om zichzelf ook van hun dromen te beroven.


Onthoud dat elke keuze die we maken ons in de richting van onze doelen beweegt of er juist vanaf. We kunnen er zeker van zijn dat als we niet bewegen in de richting van wat we zeggen dat we willen, we onszelf ergens aan het saboteren zijn. Vaak is het moeilijk voor ons om

zelf-saboterende gedragingen te zien of toe te geven, omdat ze pijnlijk zijn om naar te kijken, en het is nog pijnlijker om er verantwoordelijkheid voor te nemen.

We bedenken ingewikkelde manieren om de confrontatie met onze zelfvernietiging te vermijden en organiseren vernuftigde coping mechanismen.

We geven onze ouders, onze echtgenoten, onze omstandigheden, onze regeringen, of het universum de schuld voor het feit dat ze ons niet voorzien van al het goede dat we verdienen. We staan niet stil bij de keuzes en gedragingen die we maken, die hebben bijgedragen aan onze situatie en die ons op een dwaalspoor hebben gebracht.


Ik geloof met heel mijn hart dat dit de moeilijkste taak is die de meesten van ons voor de boeg hebben. Wanneer we werkelijk in de goddelijke aanwezigheid van onze eigen menselijkheid zijn, maken we van nature keuzes die liefde voor ons diepste zelf weerspiegelen en geven we onszelf de geschenken die we verdienen. Hoe we ons nu over onszelf voelen is het resultaat van alle keuzes die we in het verleden hebben gemaakt.

Dus als het je niet bevalt hoe je over jezelf denkt, weet dan dat je de macht hebt om het te veranderen. 


Lieve lezer, hoe gaan –jij en ik- ons vandaag 'liefhebben en eren'?

Wil je ook eens een shortcut maken naar een bijzonder efficiënte, radicale manier om je

Zelf- Sabotage los te laten ... dan kan Bob Newhart je daarbij helpen.


Fijne zondag,

Infospirator
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page