top of page

IS DE AARDE ROND?


Deel 3

Als mens nemen we graag ideeën op en rijgen ze aan elkaar tot verhalen die we vervolgens een tijdje van harte overnemen en geloven en dan ineens weggooien als er een nieuw verhaal voor in de plaats komt.
Een voorbeeld hiervan kan zijn: "de wereld is plat, dat uiteindelijk plaats maakte voor het "de wereld is rond" verhaal, tot ...
Op dit moment zijn er veel verhalen over het coronavirus en hoe het zich verspreidt en hoe het behandeld kan worden. Er zijn gangbare officiële verhalen en vertellingen over deeldomein-behandelingen die om vele redenen niet aanslaan, ook al kan zo’n een sector-verhaal in de loop van de tijd nauwkeuriger blijken te zijn dan we zouden denken. Op die manier hebben we overtuigingen over virussen en besmetting en wat die ideeën betekenen en we hebben overtuigingen over vaccins en wat die betekenen en ga zo maar door.

Soms eindigen officiële verhalen met het doden van een heleboel mensen. Dit is vaak het geval wanneer ‘winst’ zich vermengt met de producten en er een investering wordt gedaan in bepaalde verhalen die officieel zijn.

Dit kan gemakkelijk worden gezien wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden ‘verondersteld’ goed voor je te zijn of wanneer je ‘bepaalde’ medicijnen moet nemen om je leven te redden, terwijl beide in feite volledig onveilig of dodelijk kunnen zijn op lange termijn.

Welke verhalen worden nu gemanipuleerd over het coronavirus, die in de toekomst volledig vals en schadelijk kunnen blijken te zijn? Daarom is het misschien een goede zaak om je af te vragen of alles wat over het coronavirus wordt aangeprezen wel waar is of voorlopig alleen maar een populair idee. Ik hou, zoals je al weet, van de boeddhistische benadering die op alles reageert met, "Oh, is dat zo?" een open-minded benadering met een "Don't know mind".

Denk eens aan een aantal van deze verhalen die je gemakkelijk op het internet kunt vinden. Is het coronavirus echt uitgevonden in een laboratorium en wordt het gebruikt om de wereld te manipuleren en te dwingen hun vaccins in te nemen? Moeten we niet gewoon de hele pandemie negeren en weer tot leven komen zoals gewoonlijk, omdat het een democratisch bedrog is om presidenten in diskrediet te brengen? Is het niet allemaal een grote manipulatie die voortkomt uit regeringen, bedrijven of staatsmanipulatoren om ons te controleren? Voor de op angst gebaseerde, zou dit alles aannemelijk kunnen klinken, maar is dat zo?

Aan de andere kant, zijn we echt overgeleverd aan de volledige genade van deze pandemie en hebben we niets te zeggen over het feit of we ziek worden of niet? Voor de op angst gebaseerde kan het voor de hand liggend lijken. We zouden in een bad van handreiniger moeten liggen en nooit meer van huis moeten gaan. Zijn virussen zo krachtig en besmettelijk dat we verdoemd zijn, of kunnen we niets doen om de ergste scenario's te voorkomen? Nog méér op angst gebaseerde overwegingen.

Hebben die zin… of niet?


 

Het antwoord komt door angst achter te laten en meer neutraal te kijken. Angst zal altijd de waarheid verdraaien en tijfelachtig maken. De waarheid is: dat de waarheid kan veranderen terwijl we spreken, terwijl we leren, terwijl we onze ogen openen voor de ervaring.

Dit is hoe krachtige, op angst gebaseerde, verhalen werken:

Ze kunnen ons ertoe aanzetten om keuzes te maken die uiterst onverstandig zijn en ze kunnen zich over vele generaties voortzetten en over de hele wereld verspreiden, ongeacht of ze accuraat zijn of niet. Klinkt dat niet een beetje als een virus?

Sommige overtuigingen zijn al duizenden jaren bij ons, ook al is er geen bewijs dat ze waar zijn. Het idee alleen al dat iemand voor altijd verdoemd kan zijn tot het vuur van de hel of zijn ziel kan verliezen als hij seks heeft met de "verkeerde partner", een abortus toestaat, of het idee dat als je geen goeroe hebt, je nooit verlicht zal worden, of tientallen andere overtuigingen, is pure waanzin, maar levend en wel over de hele wereld. Hoe zit het met deze mentale, systemische virussen waar we al lang mee leven, wie weet hoe lang? Wanneer gaan we ze achterlaten?

Er is vanuit binnen en buitenland veel verzet om door te dringen en vraagtekens te zetten bij deze programma's en conditionerende verhalen. De sociale druk om ze te behouden is sterk en is ontworpen om het ons extreem ongemakkelijk te maken en daarom is het zo effectief. Het in twijfel trekken gaat in tegen de status quo en kan leiden tot uitsluiting, verbanning of, erger nog, executie à la … de inquisitie. Denk maar aan de vele uitvinders die,keer op keer, definitief van de scène worden gehaald op het ogenblik dat ze verklaren dat er wel degelijk oplossingen bestaan, die kunnen werken, voor de huidige wereldproblemen van voeding, energie, natuur enz…

NIEUWSGIERIGHEID EN VRAGEN STELLEN IS ONZE ENIGE METHODE OM VOORUITGANG TE BOEKEN IN DEZE WERELD.

Anders zou de traditie alles bezitten en zouden we statisch zijn, nog steeds bang voor onze eigen schaduwen.

Interessant wordt het nu pas ‘echt’ als we een studie beginnen te maken van ‘anomalieën’, omdat zij uitzonderingen vormen op de rigiditeit van regels en vastgeroeste overtuigingen. En als ik één ding van mijn vaders’ uitspraken onthouden heb, is het ongetwijfeld dat als je één geldende uitzondering op een overtuiging kan vinden, de overtuiging niet langer meer meer heilig is…

Zaterdag14 november 2020

Maar hierover toch nog een beetje meer, morgen,

zondag 15 november 2020

Dank je wel lezer, om er nog steeds te zijn.

Infospirator

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Commentaires


bottom of page