top of page

DE ‘NEE-ZEGGERS’

"Eerst negeren ze je. Dan lachen ze je uit. Dan vechten ze met je. Dan win je."

- Mahatma Gandhi

Het maakt niet uit wie je bent, hoe helder je glanst, hoe liefdevol, slim, getalenteerd, rijk, succesvol, vriendelijk, zorgzaam, of geweldig je bent, er zal altijd iemand zijn die daar NIET zo over denkt.

Een van onze moeilijkste uitdagingen om te overwinnen, lijken wel de keien te zijn die andere mensen op ons pad leggen.

Zij zijn de "NEE-ZEGGERS."

Dit is een waar gebeurd verhaal dat ik ooit in een documentaire over het leven van Clint Eastwood zag. Hij vertelde daarin dat hij, in de beginjaren van zijn carrière, samen met zijn vriend acteur Burt Reynolds, onverwacht, op dezelfde dag, werd ontslagen. Hun beider contract met het Talent-Ontwikkelingsprogramma van een grote filmstudio werd plots, zonder al te veel commentaar afgeblazen.

Ze kregen te horen dat ze het nooit zouden halen in de showbusiness. Reynolds kreeg te horen dat hij niet kon acteren en Eastwood dat zijn adamsappel te groot was. Toen ze samen ‘geveld’ het studioveld afliepen, passeerden ze enkele werklui die hun naam al op hun parkeerplaatsen aan het verven waren.


Ik kan me voorstellen dat je, bij de start van je carrière, best een flinke knauw in je vertrouwen krijgt als je dat soort boodschap net gekregen hebt.

Hij vertelde hoe ze zich beiden down, gekwetst, onmachtig, boos en bang voor hun toekomst voelden.

Hun dromen over ‘sterren’-dom en succes werden op die dag, op dat moment ‘verduisterd’, tot… Reynolds zich tot Eastwood wendde en zei:

"En toch denk ik, dat ik een betere kans heb dan jij om een ster te worden." Eastwood keek hem, pokerface, aan en vroeg, "Oh, ja? Waarom zou dat dan wel zijn?" Met een schittering in zijn ogen en in zijn onnavolgbare komische stijl, antwoordde Reynolds:

"Nou, ik kan altijd leren hoe ik me moet gedragen. Maar wat ga jij doen met die adamsappel?"

Clint Eastwood, bekend als ‘The Man with No Name’, bezit ondertussen een vuistvol Oscars en Palmen, als acteur, regisseur en producent en

Burt Reynolds groeide met zijn lange lijst actiefilms, waarin hij de meeste stunts zelf deed, uit tot een levende Hollywoodlegende die onderscheiden werd met een Emmy Award, een Golden Globe en hij kreeg zelfs, bij leven, een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Clint Eastwood trouwens ook … ware het niet dat hij ze heeft geweigerd.

Beide getalenteerde heren hebben, op hun manier, filmgeschiedenis geschreven en hebben hun weg naar het ‘sterrendom’ absoluut geplaveid.

Hun gezichten en films zijn me bekend.

Ik ken de naam van Burt Reynolds en ik ken Clint Eastwood's naam.

IK KEN DE NAAM VAN HUN ‘NEE-ZEGGERS’ –NIET-.

JIJ WEL?

Zijn er soms NEE-ZEGGERS in jouw leven?

Iemand die je ontmoedigt om je doelen en dromen na te streven?

Iemand die lacht en je vertelt hoe onrealistisch en niet te bereiken jouw, misschien eigenzinnige plannen, voor de toekomst zijn?

Iemand die je saboteert en demotiveert als je probeert een nieuwe gewoonte aan te leren of een slechte gewoonte af te leren?

Iemand die je graag ‘klein’ houdt, of alvast kleiner dan Hij/zij zelf?

Op een gegeven moment in ons leven zullen we, hoedanook,

‘NEE-ZEGGERS’ ontmoeten, of het nu collega's, kennissen, vrienden of zelfs goede vrienden en familie zijn.

Het kan helpen om als je een ‘NEE-ZEGGER’ ontmoet, proberen te begrijpen waar zijn/haar ‘neen’ vandaan komt.

Brengt hij/zij, naar jouw gevoel, constructief, een goed argument of standpunt aan, spits dan je beide oren.

Merk je dat je een spiegel wordt voorgehouden door hem/haar die de bedoeling heeft je eigen houding en standpunt te versterken, werk daar dan aan. In dat geval werkt de ‘NEE-ZEGGER’ eigenlijk, onbewust ‘versterkend’. Maar soms spreekt hij/zij vanuit een aangeboren meerderwaardigheids-complex, of net vanuit zijn/haar angsten.

Als het duidelijk is dat de persoon zijn eigen angsten of complexen projecteert, in plaats van constructieve gedachten te geven, leg dan de gegeven input naast je neer.

Je doelen zijn kostbaar, en je hoeft niemand te vermaken die probeert giftig afval op jouw doelen te dumpen.

Als ik weet dat iemand een gecertificeerde ‘NEE-ZEGGER’ is, zal ik zuinig omgaan met contact hebben met deze persoon, omdat het me niet positief beïnvloedt in mijn groeiproces, richting mijn doel.

Weet wel dat wanneer je wordt afgeleid door ‘NEE-ZEGGERS’, dat er natuurlijk ook kan op wijzen dat je zelf je ogen van je doelen hebt afgesneden. Als dat het geval is, hoef je alleen maar terug te kijken. Herinner je wat je precies wilt bereiken. Vraag jezelf dan af of het de moeite waard is om je doelen in de wacht te zetten, of los te laten, of af te lassen vanwege ‘NEE-ZEGGERS’

Verloochen jezelf niet in het leven dat je zou moeten leiden vanwege

‘NEE-ZEGGERS. Zorg er tegelijkertijd voor dat je geen ‘NEE-ZEGGER’ bent voor anderen. Als mensen hun doelen met je delen, is het echt heel belangrijk dat je luistert, ze aanmoedigt en steunt, ook al zijn hun ideeën misschien nog prematuur. Wees geen natte deken voor anderen, net zoals je niet wilt dat anderen een natte deken zijn voor jou.

En om te eindigen, nog een inspirerend citaat van John Eliot:

‘De geschiedenis leert ons dat de mensen die de wereld uiteindelijk veranderen - de grote politieke, sociale, wetenschappelijke, technologische, artistieke, zelfs sportieve revolutionairen - altijd gek zijn, totdat ze gelijk hebben, en dan zijn ze genieën.’

Maandag 2 november 2020

Met dank aan de inspirerende ‘NEE-ZEGGERS’, aan John Elliot en aan

Mahatma Gandhi.

Infospirator

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

留言


bottom of page