top of page

DE KRACHT VAN KEUZES

Elke dag maakt ieder van ons een groot aantal keuzes die ons leven zullen beïnvloeden. Sommige van deze keuzes zijn klein en hebben alleen invloed op de volgende paar minuten, uren of dagen, terwijl andere de richting van ons leven volledig zullen veranderen.

Sommige keuzes zijn gemakkelijk te maken, andere zijn moeilijker. Sommige zullen ons rechtstreeks naar succes leiden, terwijl andere ons oog in oog zullen brengen met mislukking. Sommige keuzes lijken zo belangrijk, terwijl andere totaal onbelangrijk lijken.

Maar wat voor ieder van ons noodzakelijk is om te weten, is dat, hoe groot of klein, gemakkelijk of moeilijk ook, elke keuze die we maken, individueel of collectief, de richting van ons leven verandert.


De kwaliteit van onze keuzes zal dicteren of we zullen worstelen in frustratie of een buitengewoon leven zullen leiden - het leven van onze dromen. Ons vermogen om keuzes te maken impliceert bepaalde rechten en vrijheden. Als we kunnen kiezen, kunnen we bepalen welke beslissingen we zullen nemen over ons lichaam, onze gezondheid, onze relaties, onze financiën, onze carrières, onze sociale levens, en onze spirituele overtuigingen. Voor sommigen is er vandaag een ‘onlicht-macht’ die daarover de beschikking, voor anderen is het Spirit die hierin het laatste woord heeft en ik ben niet degene die weet of dat zo is, maar wat ik wel weet is dat, zolang wij planeet aarde bewonen, ieder van onze keuzes meetelt in het geheel. We zijn allicht maar een druppel, maar we zijn daardoor ook deel van de oceaan en… we ZIJN water, net zoals we deel zijn van aarde, maar ook aarde ZIJN, lucht en vuur ZIJN.


Keuze geeft ons de mogelijkheid te kiezen, te selecteren, te beslissen tussen paden. Om rechts of links te gaan. Om vooruit of achteruit te gaan, gelukkig of verdrietig te zijn, lief te hebben of te haten, tevreden of ontevreden te zijn. Keuze geeft ons de macht om succesvol of onvoldaan te zijn, om goed of geweldig te zijn, om plezier of pijn te voelen. We kunnen chocolade of vanille nemen; we kunnen werken of spelen, sparen of uitgeven, verantwoordelijk zijn of het slachtoffer zijn. We kunnen het druk hebben of rustiger aan doen, trouw zijn of ontrouw, gedisciplineerd zijn of het uithangen. We kunnen een pad volgen dat ons hoogste zelf weerspiegelt of een pad dat ons laagste zelf weerspiegelt.

Uiteindelijk zijn wij het die mogen kiezen voor de ervaringen die we willen aantrekken Wat ieder van ons bijzonder maakt en ons onderscheidt van alle andere levensvormen, is ons vermogen om onze opties af te wegen en bewuste, weloverwogen keuzes te maken vanuit het Hart, het Weten en de Ratio.

Keuze zou wel eens ons kostbaarste geschenk kunnen zijn.


Betekent dat dat ‘Shit will never happen again?’

Helemaal niet, maar wel dat we een keuze hebben om met ‘alle’ ervaringen, goed of slecht, helder of duister, prettig of onprettig, om te gaan. De buitenwereld blijft een trigger, die wij met ieder van onze keuzes een nieuwe vorm geven, ieder van ons appart en iedereen samen.
Toen we jonger waren, keken we reikhalzend uit naar het moment dat we niet meer hoefden te doen wat anderen ons vertelden. We zagen ons vermogen om zelf te kiezen als een onbetaalbaar geschenk. We wachtten met spanning op de dag dat we onder de jarenlange regels van onze ouders en opleidingen uit konden komen en eindelijk de controle over ons leven konden nemen. We verlangden naar de tijd dat we naar buiten konden ‘treden’ en de meesters van ons eigen lot konden worden, genietend van dat beslissende moment waarop we konden beslissen

wanneer we wakker werden, wanneer en wat we aten, wanneer we naar bed gingen-of net niet.


Als jonge volwassenen stond HET RECHT OM TE KIEZEN gelijk aan VRIJHEID. Ons vermogen om voor onszelf te kiezen gaf ons de onbeperkte mogelijkheid om een toekomst te creëren die gevuld was met onze dromen en verlangens. Keuze bood ons hoop. Het beloofde ons een opwindend leven - een leven waarin we vrij waren om te ontwerpen en te creëren wat we maar wilden. Als jonge volwassenen maakten we keuzes omdat ze opwindend waren, omdat ze goed voelden, omdat ze de belofte inhielden van voldoening en bevrediging.


In onze jeugd was het gemakkelijk om te zeggen: "Ik zal mijn dromen later waarmaken" of "Volgend jaar zal mijn jaar zijn." De jeugd geeft ons de luxe om te geloven dat we "op een dag" op magische wijze op de bestemming van onze dromen zullen aankomen.

Maar dan gebeurt er iets.
Zaterdag 13 februari 2021

Met dank aan mijn inspirators: Don Ruiz, Debbie Ford en Sandra Ingerman.


Morgen, als je zin hebt, kijken we naar keuzes en volwassenheid.


Infospirator

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page