‘Beslis!’
- Riet Lenaerts
- 33 minuten geleden
- 4 minuten om te lezen

Dat de meesten van ons nooit hebben geleerd ‘hoe’ te beslissen. We hebben daar best vaak moeite mee. We zijn bang om beslissingen te nemen, laten ons beïnvloeden door de buitenwereld en staan ver van onze ‘innerlijke wereld’. Dit is zeker in de zakelijke wereld het geval. We weten niet hoe we eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ moeten zeggen. In plaats daarvan proberen we te denken en te analyseren met plussen en minnetjes totdat duidelijk wordt wat we ‘moeten’ doen, dan hoefden we niet echt te beslissen. Het was simpelweg het resultaat.
Maar, we moeten een beslissing nemen, juist omdat de dingen al lang niet meer vanzelfsprekend zijn en daarom moeten we meer kunnen vertrouwen op ons innerlijk weten en wijsheid. In de zakenwereld nemen Ceo’s op regelmatige basis meer dan de helft van de grote beslissingen op ‘gutfeeling’. Maar daarna huren ze een extern consultancy bedrijf in om er een strategie rond te schrijven en ‘marketing-woorden’ te geven, zodat de hele zaak behoorlijk onderbouwd lijkt om de beslissing aan het personeel of de klanten te verkopen, voor het geval dat…
Maar waarop wijst dit dan?
De andere reden waarom we zoveel moeite hebben om te beslissen, is omdat we bang zijn een fout te maken. Ook fouten mogen maken is één van die dingen die we nooit geleerd hebben. Integendeel fouten maken, vraagt om punten te verliezen, om sancties te krijgen, om afgekeurd en afgewezen te worden.
Persoonlijk, denk ik, dat niemand ’graag’ fouten maakt… maar waar in de opvoeding van kinderen, zijn de ouders die hun kinderen leren dat fouten maken ‘noodzakelijk’ is. ‘Waar zijn de ‘Witte- Raven-leiders’ die hun medewerkers leren dat ze zonder fouten niet kunnen leren. Dat het misschien wel niet gaat over fouten maken, maar veeleer uit wat je ervan leert. Let wel, als ik vandaag naar de toestand in de wereld kijk, vraag ik me wel af of wij als menselijk ras überhaupt nog iets van onze fouten ‘leren!’ Het feit dat de geschiedenis zich keer op keer herhaalt … wijst niet meteen in die richting.
Maar het wordt nog een véél groter probleem als we anderen voor ons laten beslissen. Het zou zomaar kunnen zijn dat dát de fout is de we nu maken en dat we daar zo moeilijk iets van lijken te leren, ligt misschien wel in het feit dat we het niet echt geleerd hebben. ‘Nee’, dit is niet wat wij willen!!! Wat doen we dan wel? We vluchten in ontkenning, in slachtoffer-verlamming of soms in onbezonnen geweld en wraak.
Naar mijn gevoel komen goede beslissingen voor uit ervaring. En ervaring komt voort uit het nemen van beslissingen. Wees dus niet langer bang om te beslissen. Laten we die oude, nutteloze aannames die ons verbinden met de al even nutteloze intentie dat we perfectie moeten nastreven of perfect moeten zijn, eindelijk over boord gooien.
Zelfs als we een fout maken, zal het ons sterker en wijzer maken in toekomstige beslissingen.
Gaan jij en ik dat kunnen? Zeker wel.
Als we ervoor open staan en durven te oefenen; oefenen om fouten te dúrven maken. Als we vertrekken van de aanname: ‘Als ik geen fouten durf maken, uit angst voor afstraffing, dan belet ik mijn eigen zijn, om te groeien. Dat kan natuurlijk en dat is dan een keuze, maar dan toch eentje die het verdient om even over te reflecteren en te contempleren.
Er zijn massa’s complicaties, factoren en emoties in ons leven. Het leven is in feite één groot labo. Dus totdat we alles weten is er maar één manier om het leven duidelijk te maken. We moeten beslissen.
Naarmate we meer over onszelf leren, en we ons bewustzijn vergroten, zullen we er misschien voor kiezen om andere beslissingen te nemen.
Het is altijd beter om een koerscorrectie uit te voeren dan om helemaal niet op ons pad te zijn.
Door middel van beslissingen hebben we de macht om te creëren wat voor soort leven we willen. Waarmee kunnen we dus meteen beginnen? Met op zoek te gaan naar: ‘Hoe vergroot ik mijn zelfbewustzijn, zelfcompassie en zelfvertrouwen.’
Donderdag 3 juli 2025
Beste lezer, na een lange afwezigheid op dit platform, voel ik terug de 'goesting' om nieuwe 'Flitsen van Inzicht' met jou te delen. Ik merk dat ik meer en meer geïnspireerd wordt door wat, dag aan dag, mijn aandachtsveld komt binnen gewandeld en door de onderstroom die ik in mijn coachings mag ervaren. Vaak merk ik dat datgene waar mij medemens tegen aanloopt, ook voor mij in mindere of meerdere mate aan de orde is... en meer dan dat is het ook, al dan niet, in extremere mate terug te vinden in onze huidige maatschappij en in het wereldbeeld.
Iets aan mezelf veranderen door een inzicht, een inzicht delen waardoor jij een andere visie krijgt, onze inzichten bundelen zodat wij ons terug bewuster worden van 'in welke wereld' wij willen leven.
We zitten in een 'overgangsfase' die soms een zetje nodig heeft: een inzicht, een loskomen van oude patronen... de aangepaste actie (h)erkennen om opnieuw dichter bij onszelf te komen en te leven.
En laat dat NU net zijn waarvoor ik nog 'beschikbaar' wil zijn: om die overgangsfase te ondersteunen en te versterken, bij diegenen die hun overgangsfase willen inzetten via de natuur, samen met de wijsheid van de paarden, het sjamanisme, NLP, creativiteit, rust en stilte.
'Ik ben ervan overtuigd dat mensen en dieren vrij weinig dingen doen omdat ze hopen er doodongelukkig van te worden. Hoog tijd dus om het tij te laten keren.
Denk jij er ook zo over, neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
riet@sjamaancoach.be of +33/674996868 of kijk al eens op sjamaancoach.be
Warme groet,
Riet
Comments