top of page

Ontwaak IN de droom

ALVORENS JE BEGINT TE LEZEN …

wil ik je vragen om alles nog even neer te leggen, met alles te stoppen, niet verder te lezen en je ogen voor één minuut, zestig seconden, te sluiten…

Open nu je ogen en stel jezelf de vraag:

‘Hoe zag de wereld eruit de tijd dat ik mijn ogen heb gesloten en ik de wereld om me heen niet bewust visueel kon waarnemen?’ Hoe kan je weten hoe de wereld er op dat moment uitzag? En welke werkelijkheid bestond er vannacht toen je sliep? Waar was de wereld tijdens je slaap? Hoe kan je tijdens je slaap weten dat de wereld bestaat?


 

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar er zijn inderdaad kwantumfysici van grote naam die op theorethische gronden volhouden dat de wereld op het moment dat men niet kijkt ook niet bestaat, omdat men zonder waarneming niet kan weten dat hij bestaat. Deze kwantumfysici beweren dat een waarneming een persoonlijke wereld schept uit een oneindig aantal onbepaalde mogelijkheden.

Het gedachten-experiment kan nog verder worden uitbreid door het bewustzijn van een persoon te beïnvloeden: als iemand onder hypnose wordt gebracht, en deze persoon wordt verteld dat alle aanwezigen kaal zijn, neemt hij ook werkelijk waar dat niemand haren op zijn hoofd heeft. Of als iemand onder hypnose wordt verteld dat hij met een heel heet voorwerp zal worden geraakt maar in werkelijkheid door, zeg maar een potlood wordt aangeraakt, ontstaat er toch een brandblaar op de huid. Het bewustzijn dat onder hypnose wordt ‘geïnstrueerd’, bepaalt hoe de werkelijkheid zal worden ervaren.

Het verwachtingspatroon bepaalt dus hoe onze werkelijkheid zal zijn. Hoe zou dat dan zijn met mensen met een vooroordeel, of met materialistische denkbeelden? Zullen deze mensen de werkelijkheid door hun verwachtingspatroon anders waarnemen?


De Australische Aborigines kennen al honderden jaren het concept van de ‘Droomtijd’ als een bron en een gids om onze kijk op de wereld te transformeren.

In hun mythologie is de Droomtijd, een Heilge tijd waarin de voorouderlijke spirits ‘de schepping’ creëerden. Zij geloven dat de werkelijkheid van het leven alleen maar echt is omdat de ‘schepping’ haar totleven heeft gedroomd. De Droomtijd is het domein van zang en dichtkunst, van symbolen en archetypes; zij ervaren deze tweede wereld als de meest belangrijke omdat deze de fysieke wereld geboren laat worden en vormt. Hun denken verbindt zich, maw sterk met de uitspraak van Albert Einstein:

De realiteit’ is slechts een illusie, maar wel een hardnekkige.’

(Morgen wil ik graag met je delen hoe de wijsheid van de Aborigines ons vandaag kan ondersteunen.)


In respect voor AL dat is,

Infospirator

Riet Lenaerts

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ga je mee?

Comments


bottom of page